У Закарпатській області у селі Мужієво після 15-річного простою відновлює роботу завод із видобутку золота, повідомили у Закарпатській ОДА. Це єдине місце в Україні, де офіційно можливий видобуток золота.

На зводі спочатку перероблятимуть руди, які залишилися від видобутку золота за попередні роки – вони й досі зберігаються на території фабрики.

Відновити роботу фабрики взялась компанія Avellana Gold, там працюватимуть понад 30 людей.

«Ми підтримали іноземного інвестора та запуск проєкту з видобування золота і поліметалів, які є на території Мужіївського родовища. Востаннє підприємство запускали у 2005 році, воно збанкрутіло, тому будь-які виробничі процеси тут не відбувалися», – пояснили у Закарпатській ОДА.

«Проєкт має не стільки бізнесову, скільки екологічну складову. Ми позбавимося від 130 тисяч тонн небезпечних відвалів, які створюють небезпеку екологічній системі регіону», – додали там.

Фабрика перероблятиме 500 тисяч тонн руди на рік та буде сплачувати понад 250 мільйонів гривень податків. Також робота фабрики дозволить перекрити потребу України в імпорті цинку.


 Мужіївське золоторудне родовище розташоване біля села Мужієво, це єдине в Україні родовище золота із затвердженими запасами. Воно дозволяє Україні мати статус золотовидобувної країни.