30 вересня парламент у другому читанні ухвалив законопроєкт про електронні комунікації.

Електронною комунікацією в Україні вважатимуть телефонний, бездротовий, дротовий зв’язок та інтернет. Інтернет, зокрема, називають універсальною послугою. Це означає, що держава має забезпечити доступ до нього в тих регіонах, де не змогли цього зробити оператори зв’язку, повідомляє AIN:

Законопроєкт передбачає:

 згоду на інформаційну розсилку. Якщо користувач не дав згоду на розсилку або відмовився від неї, але продовжує її отримувати, то відправник може отримати штраф від 1700 до 8500 гривень;

 можливість придбати тільки необхідні послуги.  Якщо абонент хоче тільки телефонувати й не використовувати інтернет, то він повинен мати можливість купити тільки дзвінки;

 інформування абонентів про мінімальну, середню й максимальну швидкість підключення;

 право отримувати послуги анонімно;

 спрощену процедуру для запуску 5G-мереж.

Тож законопроєкт регулюватиме правила ринку послуг з електронних комунікацій. Чинна законодавча база у сфері е-комунікацій була сформована 15 років тому й не відповідає сьогоднішньому ринку, повідомляють у пояснювальній записці.


 У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про протидію телефонному спаму ще у 2017 році. Тоді, власне, запропонували штрафувати операторів.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі