Водії автівок намагаються приховати номерні знаки, щоб камери автофіксації не зафіксували порушення, повідомив перший заступник начальника департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький.

«Щойно запрацювали камери автоматичної фіксації, як посипалися питання: а що, якщо закрити номерні знаки, замалювати символи, чи розпізнає його система? Розповідаю: якщо навіть в якийсь спосіб приховується номер авто, якщо камера не зможе розпізнати знак і зафіксувати це порушення, то відповідальність усе одно наступить», – повідомив Білошицький.

Він опублікував приклади, як водії намагалися приховати свої номера: стирають символи, закривають решіткою, замальовують. «Їх усе одно оштрафували»,– каже Білошицький.

Попереджає, що на дорогах працюють патрулі, які можуть зупинити за такі порушення. Що може стати приводом для зупинки:

 поїздка без номера або з номером, що не відповідає вимогам стандартів, поїздка з номерним знаком, закріпленим у не встановленому місці;

 поїздка з номером, закритим іншими предметами, у тому числі з нанесенням покриття або застосуванням матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію;

 поїздка з номером із забрудненням, що не дозволяє чітко визначити символи з відстані 20 метрів;

 поїздка з перевернутим чи неосвітленим номером.

За ці порушення передбачений штраф у розмірі 170 гривень. За повторне порушення – 255 гривень або громадські роботи й оплатне вилучення авто.


Повноцінно систему автоматичної відеофіксації запустили 1 червня. 50 відеокамер встановлені в Києві та на магістралях Київської області в місцях концентрації ДТП із тяжкими наслідками. Перелік адрес можна переглянути тут.

За перші 17 годин роботи системи автофіксації порушень правил дорожнього руху в Києві зафіксували 35,7 тисячі порушень. Та за 10 днів кількість порушень знизилася вдвічі.

Які порушення ПДР розпізнаватиме система автоматичної відеофіксації, читайте тут, а детальніше про розміри штрафів і як їх сплачувати – тут.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі