З 12 травня в Києві планують відкрити для прогулянок парки та сквери. Який відсоток киян зможе відпочивати там, просто пройшовши 5–10 хвилин пішки,–дослідили в ЛУН Місто.

Проаналізували список парків і скверів, підпорядкованих Київзеленбуду, дані OpenStreetMap, а також дані ЛУН. Не брали до уваги зелені зони, не призначені для відпочинку (кладовища, санітарно-захисні зони).

Охопленість зеленими зонами оцінювали з погляду звичайного мешканця, рахували, чи близько до них пішки, вимірювали, якого вони розміру, якості.

Найкращі за доступністю до озеленення території отримали 11 або 12 балів: їхні мешканці мають найбільше зелених зон неподалік дому. Наприклад, три великих парки з добрим благоустроєм у 5, 10 й 15 хвилинах пішки.

Зони з доброю доступністю до зелених зон отримали 6–10 балів. Наприклад, за 5 хвилин від дому є сквер, за 10 – парк. 4 чи 5 балів – доступність є, але слабка. 0–3 бали – це зона без доступного озеленення.

Найгірше з озелененням на Саперному полі, у районі вулиці Богатирської, на Рибальському острові, у Петрівсько-Куренівському промрайоні, на Троєщині ІІІ (Північно-Західній), на Старій Дарниці, Південних Осокорках, на Верхніх і Нижніх Бортничах, у Жулянах.

Найбільш озелененими виявились території, розміщені на околицях міста: Пуща-Водиця, Голосіїв, Биківня, Феофанія, Пирогів, Теремки І. У центральній частині добре озеленення має Городище Кия, Звіринець та Місто Володимира.


 У Києві з 12 травня послаблюють карантинні обмеження, зокрема дозволять прогулянки парками та скверами за умови дотримання дистанції.

 За вимогами МОЗ, мають бути облаштовані туалети й точки з наявністю рідкого мила й антисептиків на вході в зону відпочинку. Проводити заходи, а також запускати атракціони заборонено.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Інфографіка та мапа: ЛУН Місто