Уряд схвалив постанову про електронні паспорти в додатку «Дія». Відтепер паспорти в смартфоні офіційно є цифровими аналогами паперових документів, повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

«Паспорт у смартфоні дозволить не носити з собою ID-картки й витяги з неї. Якщо у вас немає ID-картки, ми оцифрували закордонний біометричний паспорт, який так само посвідчує вашу особу. Він надає такі ж права й можливості, як і паперовий, що діє всередині країни», – пояснюють там.

Це зробили тому, що кількість українців із закордонними паспортом більша, ніж тих, у кого ID-картка, щоб більше громадян могли користуватися е-паспортом.

Понад 17 тисяч українців тестують е-паспорти зараз, скоро вони будуть доступні кожному в додатку «Дія» (користувачів – понад 2 мільйони).

е-паспорт актуальний під час карантину, адже його можна використовувати, якщо зупинить поліція. А також на пошті під час отримання посилок, листів і під час придбання алкоголю чи тютюну.

Після карантину також можна буде користуватися е-паспортами.  Де та коли:

 під час поїздок залізничним або повітряним транспортом;

 на пошті;

 під час медичного обслуговування й банківських операцій;

 коли потрібно показати правоохоронним органам і поліцейським документ, що посвідчує особу;

 під час отримання адміністративних, готельних, телекомунікаційних, бібліотечних послуг;

 при вході до адміністративних будівель;

 у разі повернення сплаченої за товар грошової суми;

 під час придбання алкоголю й тютюну для підтвердження віку.

Водночас е-паспорти не можна буде використовувати для поїздок за кордон.

Україна – перша у світі держава, де можливо користуватися цифровим паспортом і водночас не показувати паперовий чи пластиковий аналог.

Щодо захисту цифрових даних у міністерстві пояснили: «Дія» підтягує дані з Державного демографічного реєстру й відображає їх. Тобто це ті дані, які є в держави, у відповідного органу. Жодні сторонні компанії не отримують доступ, зокрема банки, через які відбувається авторизація».


 «Дія» – це концепція «держави у смартфоні», де планують об’єднати всі державні послуги в одному сервісі. Проєкт створили на замовлення Міністерства цифрової трансформації.

 Першими документами в додатку стали доступні цифрові водійські права й техпаспорт. Вони містять цифровий вигляд оригінальних документів і QR-код.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі