У ніч на 1 лютого (о 23:00 за британським часом, о 01:00 за Києвом) Велика Британія залишила Європейський Союз. Це перший вихід країни з об'єднання в історії ЄС, пише BBC.

Британія вийшла формально, але практичний вихід з Союзу затягнеться. Тому до кінця 2020 року, фактично, нічого не зміниться. Для звичайних громадян все – від торгівлі до перетину кордону – наразі залишиться, як і раніше.

У відносинах Лондона та Брюсселя триватиме перехідний період, упродовж якого сторони переважно збережуть нинішні правила співпраці й намагатимуться випрацювати нові.

Попри це 31 січня все одно є важливим етапом, який означає, що залишитись у ЄС Британія не може.

Що зміниться з 2021 року:

 Британія більше не буде представлена в інституціях ЄС

 Громадяни Королівства більше не будуть громадянами ЄС

 Між ЄС та Британією запрацюють нові торговельні угоди

Втім, деякі речі не зміняться взагалі: у Британії продовжить діяти право ЄС, британці зможуть кермувати автівкою на території Союзу, матимуть доступ до медзакладів по всьому ЄС.


 Британія була одним із ключових членів Європейського союзу упродовж 47 років. У 2016 році на референдумі за вихід Великої Британії із Євросоюзу проголосувало 52% виборців.

 Спочатку планувалося, що вихід з ЄС відбудеться у квітні 2019 року, проте цей день неодноразово відкладався, оскільки Лондон та Брюссель не могли підписати фінальну угоду щодо Brexit. Упродовж цього часу противники Brexit неодноразово виходили на мітинги з вимогою провести повторний референдум.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі