Міжнародний астрономічний союз підсумував конкурс і присвоїв імена понад сотні планет поза межами Сонячної системи та такій самій кількості зірок, пише BBC.

Більше як сотня країн світу обирала свої імена для однієї зірки та екзопланети, які до цього мали назви тільки у форматі цифр і букв. Українці з-поміж майже сотні пропозицій обрали імя Берегиня для зірки HAT-P-15 у сузірї Персея.

У поясненні пишуть, що останнім часом Берегиня отримала статус національної богині – хранительки домашнього вогнища і захисниці землі. На її честь з 1985 року вже названа одна з рівнин Венери. Для екзопланети обрали імя Тризуб – давній словянський знак і герб України.

Поляки для своєї зірки у сузірї Пегаса обрали імя Соляріс – на честь знаменитого роману Станіслава Лема, а екзопланету назвали Піркс.

За правилами, пропоновані небесним тілам імена повинні «належати обєктам, людям або місцевостям, які мають велике і довготривале культурне, історичне чи географічне значення» або «бути тематично повязані з небом, астрономією, сузірям, в якому розташована система».

Назви повинні бути легкими для вимови і мати в латинській транскрипції довжину від чотирьох до 16 символів.