Міністерство екології створило проєкт за указом президента, згідно з яким на території Вишгородського та Іванківського районів Київської області створять Дніпровсько-Тетерівський національний природний парк.

Площа парку становить 30402,3 гектара. На цій території розташовані соснові ліси, болота, озера та заплави річок. Новий парк сприятиме поліпшенню екологічного стану довкілля в Київській області та розширить національну екологічну мережу держави, зазначає міністр екології Остап Семерак.

Територія тривалий час була закрита для місцевого населення і відвідувачів. У парку працювали мисливські угіддя радянсько-партійної верхівки, і потрапити туди можна було лише за запрошенням.

«Нині це (природний парк – ред.) – унікальна лісова та водно-болотна фауна. Тут знайшли свій притулок сірі журавлі, чорні лелеки, орлани-білохвости та цілий ряд інших рідкісних птахів та звірів, занесених до Червоної книги. Є тут рослинні угруповання, занесені до Зеленої книги,  та види оселищ, що охороняються Бернською конвенцією», – коментує Семерак.

На території майбутнього парку лишилася розвинена транспортна та господарська мережа, її планують використати як туристичну інфраструктуру та облаштування парку. Наприклад, територією прокладено 20 кілометрів  доріг, які можна використовувати для велопрогулянок, зазначають у міністерстві. 

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

Фото: Мінприроди