Міністр охорони здоровя Люксембургу Етьєн Шнайдер підтвердив плани країни стати першою європейською державою, яка узаконить виробництво і споживання канабісу, пише The Guardian.

Громадяни від 18 років зможуть придбати препарат для рекреаційного використання протягом двох років. Держава регулюватиме виробництво та розподіл через Агентство з канабісу.

Шнайдер сказав, що законодавство, ймовірно, буде містити заборону на покупку конопель нерезидентами, щоб припинити наркобізнес. Домашнє вирощування теж, ймовірно, буде заборонено.

Неповнолітні у віці від 12 до 17 років не піддаватимуться кримінальному переслідуванню за зберігання пяти і менше грамів марихуани.

У разі набрання чинності цього законопроєкту Люксембург приєднається до Канади, Уругваю та одинадцяти штатів США, які легалізували марихуану. Люксембург вже узаконив використання канабісу в медичних цілях. Зберігання невеликих сум для рекреаційного використання також декриміналізували, але його покупка, продаж і виробництво залишаються незаконними.

Нідерланди вважаються країною «зі спокійним ставленням до вживання канабісу», але його використання, зберігання і торгівля досі не є повністю законними.