Чверть населення світу живе у регіонах з надзвичайно високим дефіцитом води, йдеться у дослідженні Інституту світових ресурсів, пише CNN.

Дослідники відзначають, що дефіцит, який зростає, створює ризик виникнення конфліктів у країнах, зосереджених на Близькому Сході та в Північній Африці.

Катар вважається країною з найбільшим дефіцитом води, за ним Ізраїль і Ліван, Іран і Йорданія. В Африці Лівія і Еритрея відчувають найбільший дефіцит.

«Дванадцять з 17 країн з надзвичайним дефіцитом води розташовані на Близькому Сході і в Північній Африці, – розповів директор Інституту світових ресурсів Пол Рейг. – Цей регіон, природно, сухий і посушливий. Але ситуація там погіршується. Є низка повідомлень і досліджень, що вказують на той факт, що нестача води може посилити як міграцію, так і конфлікти, і що вода наразі є джерелом чим раз більшої напруженості та насильства на Близькому Сході».

У червні місто Ченнаї стало першим великим містом Індії, яке зіткнулося з гострою нестачею води. Індія, яка зайняла 13 місце у світі за водним дефіцитом, має утричі більше населення, ніж решта 16 країн.