Президент Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає, зокрема, розвиток Чорнобильської зони як туристичного об’єкта.

За словами президента, указ стане початком перетворення зони відчуження на одну з точок зростання України. Там створять «зелений коридор» для туристів і приберуть передумови для корупції.

Згідно з указом, у Чорнобильській зоні прокладуть нові туристичні маршрути, зокрема водним шляхом, побудують нові КПП, а наявні – відновлять і модернізують.

Також у зоні відчуження планують покращити мобільний зв’язок і скасують «безпідставні обмеження та заборони», наприклад щодо відеозйомки.

Чорнобильська зона, 2013 рік / Yakudza для Wikimedia

Водночас указ зобов’язує чиновників та правоохоронні органи погоджувати відвідування Чорнобильської зони за три дні до візиту. 

«На жаль, досі зона відчуження є ще й символом корупції в Україні. Це – хабарі, які силовики збирають з туристів, і нелегальне вивезення металобрухту та використання природних ресурсів. Давайте нарешті перестанемо відлякувати туристів та перетворимо зону відчуження на науковий і майбутній туристичний магніт», – коментує Володимир Зеленський.

У Чорнобильській зоні, крім того, планують проводити навчально-тренувальні заходи із запобігання та ліквідації аварій для партнерів з країн ЄС та НАТО.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі