Проектування тактильної плитки на вулицях та в будівлях України тепер обов’язкове. Це зміна до державних будівельних норм, повідомляє заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе.

Згідно зі змінами, проектування тактильних елементів тепер обов’язкове у інфраструктурі населених пунктів, включаючи вулиці та дороги, а також житлових та громадських будівлях.

Що мають встановлювати за новими правилами:

 Тактильні елементи доступності. Вони допомагають самостійному орієнтуванню на вулицях та всередині будівель, поділяються на: тактильні смуги (тактильна плитка) та тактильні інформаційні покажчики зі шрифтом Брайля;

 Візуальні елементи доступності. Допомагають орієнтуватись у просторі всім людям, в тому числі і незрячим. Це виділені контрастними кольорами знаки, інформаційні таблички, інформатори та покажчики, які розміщуються вздовж вулиць, на вході та всередині будівель;

 Аудіопокажчики. Встановлюються для звукового сповіщення інформації та вказують на необхідний напрямок руху. Також вони можуть інформувати про об’єкт чи послугу, що надаються. Поділяються на звукові маячки-сигналізатори та голосові інформатори.


Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Обкладинка: Юлія Наконечна для The Village Україна