У Києво-Печерській лаврі під час ревізії не виявили 10 предметів. Більшість речей, не виявлених під час перевірки – ікони. Про це The Village Україна повідомила керівниця прес-служби Міністерства культури України Юлія Даценко.

«Перевірка не виявила 14 предметів, але 4 з них потім по завершенні перевірки додатково показали. Наразі не виявлено 10 предметів», – коментує Даценко.

Список предметів, які не знайшли у Києво-Печерській лаврі/Міністерство культури

Більшість зниклих ікон датовані XIX століттям. Міністр культури Євген Нищук зазначив, що за фактом відсутності ікон розпочаті кримінальні провадження. 

Перевірка наявності, стану збереження та умов зберігання культурних цінностей тривала у лаврі тривала з 21 листопада до 17 грудня, пише «Радіо Свобода». Загалом комісія оглянула 815 предметів, з яких 65 потребують реставрації, а два з них – у аварійному стані.

В Українській православній церкві Московського патріархату прокоментували заяву міністерства щодо зникнення цінностей та назвали інормацію назвали плітками.


  Міністерство культури перевірило Києво-Печерську лавру вперше за 30 років. До комісії увійшли співробітники міністерства та Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника.

 У листопаді співробітники Служби безпеки України проводили обшук у предстоятеля Києво-Печерської лаври Павла (Лебедя).  Обшуки відбувались у рамках розслідування справи за фактом розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

Обкладинка: Star61/Wikimedia