Творці художнього протесту «Речовий доказ» залишили приміщення на другому поверсі будинку за адресою вулиця Рейтарська, 8-Б. Цей будинок сквотували з серпня 2018 року. Про це у Facebook повідомив координатор ініціативи Назарій Кравченко.

За словами Кравченка, діяльність протесту більше не приносила достатньої користі. Останні тижні приміщення було відключене від води, опалення й електрики.

Назарій Кравченко розповів, що «Речовий доказ» продовжуватиме вимагати, щоб будинок повернули на баланс міста, а також створили на Рейтарській музейний квартал і облаштували сквер імені Георгія Нарбута.


 У серпні в приміщенні колишнього арт-центру Educatorium, який закрили через підвищення орендної плати, галеристи та художники оголосили художній протест «Речовий доказ» проти незаконного заволодіння нерухомістю на Рейтарській, 8-Б.

 Власниками будівлі на Рейтарській, 8-Б є Оксана Гуляєва – сестра депутата від «Волі народу» Олеся Довгого, та Олександр Глімбовський – тесть екс-глави ДФС Романа Насірова. Оксана Гуляєва розповіла про ситуацію навколо будинку на Рейтарській, 8-Б. Гуляєва повідомила, що «вона та її партнери ніколи не мали наміру зносити або перебудовувати будинок».

 Будинок на Рейтарській, 8-Б розташований у межах буферної зони «Софії Київської», де є обмеження щодо будівництва.

 27 грудня під будівлею Міністерства внутрішніх справ відбулась акція з вимогою розслідувати напад на галерею «Дукат», яка також розташовувалась у приміщенні на Рейтарській, 8-Б. Невідомі потрапили в галерею та розлили в ній бензин.

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна