Державний дорожній науково-дослідний інститут на замовлення Асоціації велосипедистів Києва розробив ДСТУ з велоінфраструктури. В Україні це перші подібні стандарти.

«Без єдиних велоДСТУ кожне місто проектує її (велоінфраструктуру – ред.) по-різному, а інженери-проектувальники доріг і представники органів місцевого самоврядування потребують інструменту для ухвалення рішень. Цим інструментом стануть велосипедні держстандарти, які розробили на замовлення АВК», – пояснює координаторка проекту «Зелене світло для велоруху в громадах» Катерина Шульга.

ДСТУ «Планування та проектування велосипедної інфраструктури» містять загальні положення щодо велоінфраструктури в межах населених пунктів та поза ними.

Розробники сподіваються, що велоДСТУ сприятимуть розвантаженню доріг і вулиць, підвищенню безпеки дорожнього руху та зниженню негативного впливу автомобільного транспорту на довкілля.

ДСТУ замовили в межах проекту «Зелене світло для велоруху в громадах» програми ULEAD with Europe, що фінансує ЄС.

Документ має затвердити національний орган стандартизації – державне підприємство «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості».

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна