Zaha Hadid Architects виграли конкурс на проектування двох станцій метро в норвезькому Осло, повідомляють у архітектурній студії.

Станції Fornebu Senter та Fornbuporten – перші з шести на новій гілці метрополітену, яка сполучить півострів Форнебу з центральним Осло. Станції буде розташовано біля залізничного вузла та великого торговельного центру.

Муніципалітет Осло вирішив розширити метро через значний приріст населення, який спостерігається протягом останніх 15 років.

Забудова, яка неодмінно супроводжуватиме демографічний вибух, вплине на природу, що оточує місто. Архітектори бюро Захи Хадід стверджують, що прагнули включити у проект певні елементи ландшафту. Зокрема, вхід до станції Fornebu Senter імітує лінії фіордів і слугує громадським простором.

Павільйон станції Fornebuporten, навпаки, зробили без зайвих деталей.

В інтер’єрі станцій архітектори намагалися повторити різкі атмосферні зміни у Норвегії. Освітлення на платформах змінюватиметься відповідно до природного освітлення на вулиці. Автори проекту стверджують, що такий дизайн відповідає останнім дослідженням циркадних ритмів – «внутрішнього годинника» організму.

Початок будівництва нової лінії метрополітену заплановано на 2020 рік, а закінчити хочуть до 2025 року.


  Zaha Hadid Architects проектуватиме нові станції метрополітену в Дніпрі.

Обкладинка та фото: Zaha Hadid Architects