Україна опинилась на 33 місці в рейтингу свободи слова в інтернеті, яке опублікувала дослідницька організація Freedom House.

Дослідження проводили у 65 країнах. Україна отримала 45 балів зі 100 (чим вищий показник – тим гірше). Для порівняння у 2014 році у нас було 33 бали.

Лідерами рейтингу стали Естонія та Ісландія, у них по 6 балів, і Канада – 15 балів. У цих країнах протягом минулого року не зафіксували випадків державної цензури або тиску на мережевий контент.

Найгірша ситуація у Китаї (88 балів), Ірані (85 балів) та у Сирії (83 бали).

За даними дослідження, зараз у світі близько 3,7 мільярда користувачів інтернету, з яких 71% проживає у державах, де відбуваються арешти за онлайн-публікацію контенту з політичних, соціальних і релігійних питань.

Організація Freedom House щороку складає рейтинг свободи слова в інтернеті. В експертів є 9 параметрів оцінювання, зокрема наявність перешкод до доступу, обмеження контенту і порушення прав користувача.


 Україна посіла 71 місце у цьогорічному рейтингу привабливості для ведення бізнесу Doing Business 2019 від Світового банку, за рік піднявшись на 5 позицій.

Обкладинка: Rawpixel