Під кінець робочого тижня нерви можуть потроху «здавати», а очікування відпочинку ставати нестерпним. Тому багато людей практикують медитацію. На своїй сторінці в Facebook виконуючий обов’язки голови МОЗ Уляна Супрун пояснила, що медитація – це не обов'язково сидіння в позі лотоса.

За словами Супрун, медитація – це загальний термін, що позначає здатність фокусувати і концентрувати увагу, незалежно від оточуючих подразників.

«Незалежно від того, який тип фокусування ви вибираєте, медитація активізує лобову частку мозку, яка бере участь в концентрації, планування, зосередженні уваги та інших виконавчих функціях. Дослідження показують, що медитація може поліпшити всі ці когнітивні функції», – пише Супрун.

Крім цього, практика медитації здатна позитивно впливати на гіпокамп – ділянку мозку, який грає важливу роль в роботі пам'яті.

Іноді таке перезавантаження корисно і навіть необхідно робити під час роботи, як каже Супрун. «Навіть коротка медитація, протягом 5-10 хвилин, покращує когнітивні функції – повертає концентрацію уваги, допомагає краще зосередитися і покращує пам'ять», – зазначила в.о. голови МОЗ.


Раніше Супрун розвінчала міф про вегетаріанство.