У Києві кіберполіцейські затримали кількох хакерів, які викрадали чужі сторінки в соціальній мережі Instagram та вимагали гроші у власників за повернення доступу до них. Про це повідомляє Кіберполіція України.

Доступ хакери отримували завдяки розсилці на поштові скриньки користувачів. У листах, замаскованих під офіційні повідомлення служби підтримки соцмережі, містився вірус, який встановлював шкідливе програмне забезпечення. Таким чином хакери вносили зміни до реєстраційних даних, чим блокували доступ справжнім власникам.

Фото: Національна Поліція

За повернення сторінок зловмисники вимагали від 15 до 30 тисяч гривень у криптовалюті. Зазвичай, як «жертви» обиралися сторінки, кількість підписників яких була більшою 15 тисяч користувачів (сторінки інтернет-магазинів, відомих людей).

Хакери заволоділи сторінками у соціальних мережах понад тисячі громадян України та інших держав. У Кіберполіції почали кримінальне провадження за статтями про несанкціоноване втручання в роботу комп’ютерів і мереж, а також за шахрайство. Хакерам загрожує до восьми років позбавлення волі.