Державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» працює над першою редакцією нового законопроекту щодо реконструкції застарілого житла. У Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ (Мінрегіон) очікують, що новий документ дозволить запустити реновацію хрущовок на практиці.

«У 2006 році в Україні був розроблений закон щодо реконструкції застарілого житла, так званих хрущовок. Проте на практиці реновація таких будинків з того часу так і не відбулася через недосконале законодавство, зокрема, прописану обов’язкову згоду 100% жителів будинків на проведення майбутньої реконструкції. У реальних умовах сьогодні це практично неможливо», – вважає заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе.

За його словами, новий законопроект врахує проблемні питання реконструкції, зокрема, що має бути спочатку – відселення чи будівництво нового житла, який має бути процент компенсації на збільшення площі нової квартири, у яких випадках потрібні реконструкція та знесення.

Також він розповів, що наразі міністерство розглядає два варіанти фінансування майбутньої програми – за кошти місцевих бюджетів або інвесторів.


 У листопаді 2017-го КМДА повідомляла про плани знести вісім будівель у Деснянському районі Києва у межах вулиць Мілютенка, Шолом-Алейхема, Братиславської та Лісового проспекту.