Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова опублікувала фото політв’язня Кремля Олега Сенцова, які, за словами Денісової, їй передала російська омбудсменка Тетяна Москалькова.

Москалькова повідомила, що фото зроблені в колонії «Білий ведмідь» у Лабитнангі 9 серпня 2018-го, на 88-й день голодування Сенцова.

«За інформацією, яку їй передали, Олег активний, ходить, дивиться телевізор, читає книжки, пише щось час від часу. Всі, цитую, дивуються, як він витримує, стан його задовільний», – пише Денісова.

Натомість, за словами адвоката Олега Дмитра Дінзе, ситуація дуже погана. Дінзе розповів Денісовій, що у Сенцова третя затяжна криза, але припиняти голодування він не збирається. Вага Сенцова знизилася до 70 кілограмів.

8 серпня двоюрідна сестра Сенцова Наталя Каплан повідомила, що отримала листа від брата, де він пише, що «близький кінець». За її словами, Сенцов перебуває в інформаційному вакуумі та майже не встає з ліжка. Після цього українська омбудсменка заявила, що готова негайно вилетіти до Росії, аби обговорити будь-які умови обміну Сенцова.


16 травня 2018 Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою відпустити всіх українських політв’язнів, яких утримують у Росії та в анексованому Криму.

У липні 2018 на НСК «Олімпійський» влаштували акцію на підтримку Сенцова. Режисера також підтримав письменник Стівен Кінг та актор Стівен Фрай.

Соліст гурту «Бумбокс» Андрій Хливнюк закликав підтримати Олега Сенцова на головній сцені фестивалю Atlas Weekend. А згодом гурт дав безкоштовний концерт на кордоні з Кримом, підтримуючи українських політв’язнів.

Режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка затримали в Криму у травні 2014 року. Українця засудили до 20 років позбавлення волі. Кольченка – до 10 років за ґратами.