У столиці Грузії Тбілісі тисячі людей вийшли на акцію протесту під стіни парламенту після поліцейських рейдів у клуби «Бассіані» та «Галерея», що відбулися у ніч на 12 травня та завершились арештами.

За даними поліції, було затримано 8 людей, яких підозрюють у наркоторгівлі. Водночас рух за реформу наркополітики у Грузії «Білий шум» заявляє про понад  60 заарештованих лише в клубі «Бассіані». Зокрема, затримали співзасновників клубу Тато Гетію і Звяда Гелбахиані, якого, за словами очевидців, сильно побили під час арешту.

Вдень 12 травня кілька тисяч протестувальників (від двох до п'яти тисяч) вийшли на акцію протесту під стіни парламенту проти дій правоохоронців та з вимогою відставки прем’єр-міністра Георгія Квірікашвілі і глави МВС Грузії Георгія Гахарія. Акція протесту супроводжувалася виступами діджеїв та танцями. Правоохоронці затримали кілька десятків людей за «хуліганство», згодом усіх затриманих на площі відпустили.

У поліції заявляють, що упродовж трьох місяців готували спецоперацію після смертей кількох молодих людей, які правоохоронці пов’язують з новим наркотиком, який могли розповсюджувати у цих двох клубах. Клуб «Бассіані» відкидає звинувачення та зазначає, що жодна зі смертей не відбулася на території закладу.

У «Білому шумі» кажуть, що це спецслужби отруїли людей, а перед рейдами проводилася кількамісячна кампанія проти грузинської клубної сцени.

Вранці 13 травня патрульна поліція демонтувала намети протестувальників біля будівлі парламенту. За повідомленням «Інтерфаксу», у наметах вночі залишалися декілька десятків людей. Вони назвали дії поліції провокацією, проте опору не чинили.

обкладинка: Mindia Gabadze / Twitter