Згідно з рішенням уряду, всі навчальні заклади України – дитсадки, школи, виші – призупинять роботу до 6 березня включно через раптову відмову «Газпрому» постачати газ Україні. Про це повідомив у Верховній Раді міністр енергетики Ігор Насалик, пише УНІАН.

«Від сьогодні повністю зупинити роботу в дошкільних навчальних закладах, школах та вишах на період до 6 березня включно. При цьому переглянути, щоб температурний режим у цих закладах був у мінімально допустимих нормах», – сказав міністр.

Своєю чергою, «Нафтогаз» закликає усіх користувачів газу зменшити найближчими 3-4 днями температуру в приміщеннях на один градус удень і на два – вночі. Також підприємство звернеться до теплових комунальників, щоб знизити використання газу в будинках із централізованим опаленням.

Ці заходи зумовлені раптовою відмовою російської компанії «Газпром» постачати газ в Україну. За версією «Нафтогазу», вчора за 15 хвилин до поставки газу російська компанія повідомила, що «передумала» та знизила тиск у газопроводах на своєму боці системи на 20%.

 28 лютого Стокгольмський арбітражний суд ухвалив рішення на користь «Нафтогазу», згідно з яким «Газпром» повинен сплатити українській компанії 2, 56 мільярда доларів. «Газпром» підтвердив ці зобов’язання, але заявив що не погоджується з таким рішенням. «Нафтогаз», згідно з рішенням суду, має закупити у «Газпрому» 5 мільярдів кубометрів газу в березні 2018-го – вперше за три роки.