Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська закликала Міністерство оборони вжити заходи щодо недопущення залучення солдатів для будівництва і господарських робіт.

Відповідне подання Лутковська скерувала міністру оборони Степанові Полтораку.

Підставою для цього, йдеться в повідомленні, стали результати моніторингу військових частин і навчальних полігонів, які засвідчили залучення військовослужбовців строкової військової служби до проведення таких господарських робіт, як: прибирання території, косіння трави, ремонтно-будівельних та розвантажувальних робіт на території військових частин і за їх межами.

Таке ставлення до військовослужбовців, на думку Лутковської, демотивує громадян від призову на військову службу.

«Прикладом наслідків такої ситуації стало отримання солдатом-строковиком травми під час виконання будівельних робіт в одній з військових частин, які до того ж ще і здійснювалися у вихідний день», — зазначає Лутковська.

Омбудсмен вважає, що факти незаконного використання військовослужбовців для виконання завдань, не пов'язаних з військовою службою, є неприпустимими, такими, що порушують порядок проходження служби і створюють передумови для зниження рівня бойової готовності військ, «а тому вимагають рішучого реагування з боку керівництва Міністерства оборони України та Збройних сил України».

Фото Обкладинки: Наталя Боднар, Ministry of Defense of Ukraine