Український волонтерський рух є феноменальним у багатьох аспектах. Через півтора року повномасштабної війни українці продовжують бити власні рекорди за зборами донейтів. Але якщо здається, що цього недостатньо, допомагати можна ще й руками. Зібрали волонтерські ініціативи, що регулярно організовують волонтерів для виїздів у села та міста, що побували під російською окупацією, для відбудови зруйнованого житла. Можна долучитися до прибирання, консервування будинків, перекриття дахів, встановлення вікон або повноцінного будівництва.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«Район #1»

До повномасштабної війни проєкт «Район #1» займався розвитком вулиці Рейтарської й організацією фестивалів Block Party, але після деокупації Київщини співзасновники фонду вирішили розширити свою діяльність з однієї вулиці на всю Україну. Волонтери фонду з командою й партнерами-архітекторами їздять на об’єкти всією країною, оцінюють збитки, прибирають, герметизують, розробляють варіанти відбудови приватних і багатоповерхових будинків, а також шкіл, садочків, інтернатів і відділень пошти.

Волонтерам на об’єктах видають каску, захисні окуляри, рукавички, манишку, респіратор, захисний костюм і забезпечують необхідними інструментами: лопатами, мішками, тачками.


Repair Together

Організація Repair Together, що відома своїми рейв-толоками, на період із 10 липня до 10 жовтня збирає волонтерів на літній культурний табір із реконструкції житла для мешканців Іванківської громади, Чернігівської області. У планах: побудувати до 20 будинків для постраждалих родин, використовуючи матеріали, зібрані під час прибирання зруйнованого житла. У програмі кемпу, крім будівництва, також майстер-класи з електронної музики, живопису, гончарства, музичні концерти, покази фільмів та екскурсії.

Детальніше про роботу Repair together ми розповідали в інтерв'ю із засновниками.


«БУР»

Організація «Будуємо Україну разом» почала відновлювати зруйновані будинки на Сході України ще у 2014 році. З того часу силами волонтерів вдалося відновити комфортне житло для понад 5000 людей. Осередки «БУР» є в різних містах і регіонах України. Організація пропонує волонтерами долучитися у трьох різних форматах: будівничий табір (7–10 днів), толока (1–3 дні) або довгострокове волонтерство (3–6 місяців).


«Сміливі відновлювати»

Це волонтерська ініціатива, що допомагає людям, будинки яких постраждали від російського вторгнення. Щовихідних та іноді в робочі дні волонтери ініціативи їздять на толоки в Київській області, переважно в Ірпінь, Бучу, Гостомель і навколишні села. Також працюють у Харківській і Херсонській областях. Під час толок волонтери розбирають завали, ремонтують пошкоджені житлові будинки та соціальні установи. Також в організації ремонтують і передають вживані велосипеди з Європи для суспільних потреб громад. Волонтерів кличуть на толоки, щоб прибирати, розбирати завали, ремонтувати дахи та вікна, а також консервувати будинки (тимчасові рішення для запобігання потрапляння вологи та протягів).


Толоки від «Каштану»

У київській кав’ярні «Каштан» одним із напрямів волонтерської діяльності є поїздки на прибирання й відбудову в Київську та Чернігівську області. Про поїздки повідомляють на сторінках закладу й волонтерок Варі Лущик і Лесі Подройко. Зараз волонтерів кличуть на будівництво в село Количівка, де паралельно будують дві хати. «Але попереду ще багато роботи», – додають в ініціативі.

«Добробат»

Проєкт «Добробат» зосереджується на первинній відбудові пошкоджених будівель. Першочергове завдання проєкту – швидке відновлення: перекриття зруйнованого даху, ремонт побитих вікон, підмурування пошкоджених стін. Осередки волонтерського руху є в Київській, Чернігівській, Сумській, Харківській, Миколаївській, Запорізькій і Херсонській областях. Щоби стати волонтером, необхідно заповнити форму й обрати напрям, у якому можете допомогти. Організація формує базу для місцевих батальйонів, домовляються й організовують усі процеси.

Детальніше про роботу «Добробату» ми розповідали в репортажі.


Б50

Спільнота волонтерів, які працюють над відновленням мирного життя у громадах, постраждалих унаслідок російського вторгнення до України. Щотижня їздять допомагати з відбудовою. Найчастіше на Київщині: у Мощуні, Бородянці, Макарові, Горенці. Працюють у кількох напрямах: допомагають розбирати завали й консервувати будівлі, реалізують проєкти будівництва нових осель, а також підвищують спроможності деокупованих громад через навчання дорослих і розвиток здібностей дітей.


обкладинка: Repair Together