Редакція The Village Україна розповідає про місця, де можна відпочити, як у селі в бабусі. Це етносадиби – відреставровані столітні хатини, що пахнуть глиною і травами, де збереглися автентичні печі, а стіни прикрашені вишитими рушниками. У добірці є будинки, де поєднали автентику й сучасні зручності, а також хатини без жодних шпалер, кондиціонерів і пластику.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

  • «Хата біля річки»

Маліївка, Хмельницька область

«Місце для відпочинку і мистецьких тусовок» облаштували у глиняній хаті в селищі Маліївці, що в Хмельницькій області. Власники садиби кажуть, що в Маліївку їдуть за тишею, спокоєм, зорями та прохолодою джерельної води, а також за усамітненням із друзями та рідними.

Будинку понад 100 років. Це традиційна подільська «хата на дві половини». У ній дві кімнати, дві грубки та дві печі, є одне односпальне та два двоспальні ліжка. У хатинці пахне глиною та сушеними травами, кажуть власники. Щоби зберегти автентичність, залишили традиційну глиняну підлогу – долівку.

На вулиці в окремому приміщенні обладнана літня кухня, є електрична плита, а також сучасна вбиральня з душем.

На території садиби є чан на дровах, вода до якого потрапляє прямо з підземного джерела. Неподалік розташований палац Орловських, збудований у 18 столітті.

скільки: 1500 гривень за добу

  • «Бабусина хатка»

Ліпляве, Черкаська область

«Бабусина хатка» – це садиба з двох хатин у селищі Ліпляве на Черкащині. У першій хатинці, що збереглася з 19 століття, можна скуштувати хліб, приготований у 130-літній печі, дізнатися про тогочасний побут українців. Водночас це не музей, а місце, куди можна приїхати, як до бабусі в гості, де зберігають «камерність та індивідуальність», кажуть власники хатинки.

Навпроти розташована хатина, у якій можна заночувати, її відкрили в січні 2023-го. Стареньку сільську хату не намагалися перетворити на п’ятизірковий готель, а лише підкреслили її «первозданну красу», розповідають власники будинку.

Будиночок розрахований на чотирьох гостей. Усередині облаштували дві спальні кімнати, кухню-їдальню та ванну кімнату з душем. До хатинки підведені всі комунікації, також є інтернет. На подвір’ї обладнали місце для приготування їжі та розведення багаття.

Неподалік від садиби – ліс та озеро, а за два кілометри – водосховище та Канів. Дещо далі – озеро Бучак і Трахтемирівський півострів.

скільки: 1300 гривень за добу

  • «Мальва озерна»

Миколаївка, Черкаська область

Екосадиба розташована в селищі Миколаївка в Черкаській області, поряд із річкою Рось. Тут пропонують відпочинок у тиші біля води на просторій території. Є дві хатини, одна з яких «захована» між ставком і пагорбом із яблуневим садом.

У хатинах використали оздоблення з натуральних матеріалів: дерева, глини, вапна. Відновили антикварні меблі, зберегли піч, лежанку та груби. Натомість обіцяють, що не буде жодних шпалер, кондиціонерів, пластику й інших штучних продуктів.

Перший будинок розрахований на шість-вісім людей. У ньому облаштували два двокімнатні номери з вітальнею-спальнею й кухонним куточком. Другу хатину на чотирьох людей описують як приклад побуту заможної сільської родини. Це господа зі збереженими хазяйськими будовами. Гордістю оселі називають піч і лежанку. Працює плита на дровах і пічне опалення.

У садибі готують традиційні страви, які подають у глиняному посуді, є вегетаріанські опції. Також можна замовити органічні овочі з теплиці.

скільки: від 600 до 2600 гривень за добу

  • «Цікава садиба»

Верховина, Івано-Франківська область

«Цікаву садибу» власниця Оксана Сусяк описує як «світ творчості та гуцульського побуту». На території садиби є два двоповерхові дерев'яні будинки на вісім і на чотири місця. Хатини розташовані поряд із гірською річкою та смерековим лісом, за п’ять хвилин від центру Верховини.

Оздоблені будинки в гуцульському стилі: тканими килимами та вишитими рушниками. Також тут можна побачити колекцію старовинного гуцульського одягу й посуду.

Господиня займається художньою мозаїкою, зокрема, власноруч збудувала й оздобила піч. Для гостей може влаштувати майстер-класи, а також приготувати традиційні гуцульські страви.

скільки: 750 гривень за добу (з людини)

  • «Старий хутір»

Опішня, Полтавська область

В екопоселенні «Старий хутір» гостям пропонують чотири хатини на вибір, найстаріша збудована в 1914 році. Також є хата 1960 року, віддалена від основної локації. Тут можна максимально усамітнитися, кажуть власники.

У будинках поєднали зручності й автентику. У кожній хатці є душ і туалет, із техніки – холодильник та електрочайник. Водночас зберегли печі з лежанками, реставровані ліжка 1930-х років, глиняний посуд, виготовлений майстрами в Опішні.

На території садиби є альтанки й мангальна зона, а також ферма, лазня й прокат велосипедів. Крім того, можна зайнятися риболовлею. Поряд з екопоселенням – ліс і джерело. За попереднім замовленням для гостей готують традиційні страви, подають консервацію з власного городу.

скільки: 2500–3000 гривень за добу

  • «Вишнева садиба»

Опішня, Полтавська область

Ще одна садиба біля козацького містечка Опішня на Полтавщині, де поєднали традиційний побут і сучасні зручності. Хатина розташована в долині річки Ворскла, за 20 хвилин від Диканьки та за десять хвилин від Національного музею гончарства.

У глиняній мазанці зберегли автентичну піч, стіни прикрасили вишитими рушниками. Ванна кімната, хоч і сучасна, але виконана з ексклюзивної плитки старої опішнянської форми, кажуть власники.

Будинок розрахований на чотирьох людей. У хатині обладнали санвузол із душовою, мінікухню з кавомашиною, варильною поверхнею, холодильником, мікрохвильовою піччю, чайником і всім кухонним приладдям. Також будинок оснащений кондиціонером і теплою підлогою.

Можна замовити страви, приготовані за традиційними опішнянськими рецептами, як-от борщ, галушки, вареники. Їжу готує місцева господиня.

скільки: 2500–2900 гривень за добу

  • «Мазанка»

Ільківка, Вінницька область

Мазана хата розташована на березі озера в селищі Ільківка, що за 15 хвилин їзди від Вінниці. Хатину відреставрували у 2020 році, зберегли «український характер», але облаштували по-сучасному, кажуть власники. Також відновили кам’яний погріб.

Двокімнатний будинок розрахований на чотири людини, має душову кімнату, кухню й критий ґанок.

Хатина розташована на приватній території площею пів гектара з прямим доступом до ставка. Є де пограти в м’яч або влаштувати пікнік, кажуть власники. Також можна придбати органічні продукти, орендувати велосипеди (до чотирьох), човен і вудки.

скільки:  2000 гривень за добу

  • «Маленьке село»

Васьки, Полтавська область

Екохутір із лохиновим садком розташований у селищі Васьки в Полтавській області. На території є два гостьові будиночки, відреставровані всередині й зовні.

У кожній хатині пічне опалення, зі зручностей облаштували ванні кімнати, меблі виготовили вручну. Є гаряча вода, холодильник і ліжка з ортопедичними матрацами. Кожен будинок розрахований на чотирьох гостей.

У садибі можна скуштувати лохину, скупатися в річці чи поплавати на човні, прогулятися в сосновому бору або посидіти біля вогнища.

скільки: 1200 гривень за добу