Україна вже майже пів року перебуває в стані повномасштабної війни. Зібрали курси для людей, які хочуть підготуватися до можливої участі в бойових діях, а також програми з самооборони, домедичної допомоги та основ виживання. Розповідаємо про платні та безоплатні опції, тривалістю від дня до кількох тижнів або місяців.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«ЕБШ»

медицина, тактика, фізична підготовка

Спортхаб «ЕБШ» розробив тритижневий курс, який складається з медичної, тактичної та фізичної підготовки. Він дає базові навички поведінки на випадок початку виникнення бойових ситуацій у місті.

Курс тактичної медицини триває дев'ять годин (1 день). У програмі, зокрема, алгоритм MARCH – початковий алгоритм дій під час надання першої невідкладної допомоги в умовах військових дій.

У розділі тактичної підготовки розглядатимуть правила поведінки в надзвичайній ситуації, правила поводження зі зброєю, стійки, принципи переміщення та зачистки в будівлях, роботу в парі та в команді. Навчатиме інструктор «Правого сектора» із восьмирічним бойовим досвідом.

Також до курсу входять шість функціональних тренувань у хабі «ЕБШ» (на вулиці Воздвиженській) і три функціональні outdoor-тренування, спрямовані на підвищення функціональної готовності, силових показників і витривалості.

Перший потік уже набраний, заняття триватимуть до 7 серпня. Однак курс будуть повторювати на постійній основі, наступний потік планують на середину-кінець серпня.


Вартість: 5900 гривень

Реєстрація: за посиланням

«Вітер волі»

стрільба з нарізної зброї

Стрілецька школа «Вітер волі» навчає стрільби з нарізної зброї з оптичним прицілом на 4 дистанції (50, 100, 150 та 200 метрів). Є два формати – групові та приватні заняття.

Початківцям радять групові дводенні курси зі зброєю, яку надає школа. На курс набирають вісім слухачів. У програмі першого дня – година теорії та дві години стрільби. Другий день – ще одна година теорії з питаннями для закріплення матеріалу та знову дві години стрільби.

Інший формат – приватні заняття з наданою або власною зброєю. Таке заняття включає одну годину теорії й одну годину практики. Приватне заняття можна замовити й на двох стрільців.

Заняття ведуть бійці тероборони добровольчого формування зі стрілецьким досвідом. У вартість навчання входить трансфер від станції метро «Лісова» до стрільбища та зворотно.


Коли: у будь-який домовлений час

Вартість: приватне заняття – 4000 гривень (або 2000 з людини, якщо заняття на двох), групове – 3000 гривень

Реєстрація: через Instagram, за номерами 0682403636, 0677087966

«Солом’янські котики»

мінна безпека та медицина

Благодійний фонд «Солом’янські котики» проводить уроки з мінної безпеки для дітей і дорослих. На заняттях разом зі співробітниками ДСНС і Національної поліції розповідають, який вигляд мають міни, гранати й інші вибухонебезпечні предмети; що робити, коли бачиш подібний незнайомий предмет; де можуть розташовуватися міни та розтяжки.

У липні «Солом’янські котики» проводять «Тиждень мінної безпеки» в п’яти районах Києва. Заняття відбуватимуться з 25 до 29 липня в парках «Наталка», «Перемога», «Совки», у Голосіївському парку та парку Партизанської слави.

Також команда регулярно проводить тренінги з домедичної допомоги для цивільних Stop The Bleed (у групах по 20 людей). На тренінгах навчають зупиняти критичні кровотечі турнікетами та джгутами, тампонувати вузлові кровотечі, забезпечувати прохідність дихальних шляхів, накладати пов’язки. Також пояснюють, що робити з опіками, пораненнями очей та обличчя. Тривалість тренінгу – 3–5 годин.


Вартість: мінна безпека – безоплатно, медицина – 800 гривень

Реєстрація: мінна безпека, медицина

Taktyka.ua та батальйон «Спас-23»

медицина, стрільба, аеророзвідка

Taktyka.ua спільно з військовим батальйоном «Спас-23» проводять навчання з тактичної медицини та тактичної бойової підготовки в Київській області.

На вступному одноденному курсі команда військових інструкторів навчає надання домедичної допомоги, роботи з турнікетами, а також поводження зі зброєю та ведення прицільного вогню.

У блоці «Тактична медицина» розглядають типи аптечок, їхнє наповнення, розбирають алгоритми роботи з пораненими, надання домедичної допомоги собі та побратиму в умовах війни (на полі бою та у «звичайному» житті), а також методи та засоби для зупинення кровотеч (робота з турнікетами, джгутами).

У блоці «Тактична вогнева підготовка» навчають розбирати АК, стріляти з кількох видів автоматичної зброї, а також тактичної стійки стрільця, швидкісного перезаряджання магазина й роботи у складі групи.

Учасники, які пройшли перший етап підготовки, можуть зареєструватися на поглиблений дводенний курс, що включатиме аеророзвідку, підвищення рівня прицільного вогню, а також роботу у складі бойової групи.


Коли: щотижня

Вартість: 3000 гривень (додатково оплачуються набої, у вартість входить обід і трансфер від метро)

Реєстрація: за посиланням

«Український Легіон»

стрільба, обладнання позицій, орієнтування на місцевості

Громадська організація «Український Легіон» проводить безоплатний курс військового вишколу. Тривалість навчання складає чотири тижні – це вісім теоретичних занять у вечірній час і чотири практичні заняття у вихідні. Останнє заняття – дводенне, з ночівлею. Заняття проводять у Києві та в Київській області.

Навчають поводження зі зброєю, пересування, використання укриттів, надання домедичної допомоги, маскування, орієнтування на місцевості й інженерного обладнання позицій.

Вікових обмежень для проходження навчання немає. Але для підлітків потрібна згода батьків на відвідування курсу.

Запис на найближчий курс закрито, про новий набір повідомлятимуть тих, хто заповнив анкету, а також на сторінці організації у Facebook.


Вартість: безоплатно

Реєстрація: за посиланням

«Білий вовк»

бій у місті, протимінна безпека, основи виживання

Центр спеціальної тактичної підготовки «Білий вовк» відкрив набір на курс «Рекрут» для початківців тривалістю шість місяців. Старт занять запланований на 30 жовтня.

На курсі навчатимуть тактики бою в місті та на перетнутій місцевості (базовий рівень), основ протимінної безпеки, стрільби, основ виживання в екстремальних умовах та основ тактичної медицини.

Курс складатиметься з теоретичних онлайн-лекцій і практичних занять, що проводитимуть у Києві та в області інструктори з бойовим досвідом. Також у ході занять можна буде брати участь у спільних навчаннях із підрозділами ЗСУ.


Коли: 30 жовтня (6 місяців)

Вартість: безоплатно

Реєстрація: за посиланням (після реєстрації нададуть додаткову інформацію щодо тренувань)

Центр підготовки цивільної самооборони

поводження зі зброєю, топографія, стрес-підготовка

Громадське об’єднання «Створи себе сам» разом із Центром підготовки цивільної самооборони проводять тренінги з домедичної допомоги, поводження зі зброєю, саперної справи та спецзв’язку, топографії й орієнтування на місцевості, а також із психологічної стійкості та стрес-підготовки.

Навчають українські та міжнародні експерти з цивільного захисту, люди з бойовим досвідом.

Тренінги анонсують у соцмережах ССС і Центру підготовки, там лишають і посилання на реєстрацію. Участь у тренінгах безоплатна, однак організатори заохочують внески на потреби ЗСУ.

Крім того, об’єднання ССС проводить платні тренінги та курси зі стрільби на власній тактичній території в Київській області. Є індивідуальні програми та колективні – для навчання взаємодії у групах (бригадах). Детальніше можна дізнатися за посиланням.

Центр «Вовкулака»

виживання, самооборона, стрільба

Центр спеціальної підготовки «Вовкулака» проводить стрілецькі курси, курси з надання домедичної допомоги, а також із виживання та самооборони в Чернігові й області.

На курсах із виживання навчають, наприклад, за програмою SERE – це система підготовки американських військовослужбовців до виживання в дикій природі та у ворожому міському середовищі. Також є базовий курс із виживання та курс про виживання в екстремальних умовах.

На курсах із самооборони навчають, як діяти під час ножового бою, а також вуличної бійки, як захистити себе жінці. Стріляти вчать із гвинтівок, рушниць і пістолетів.

Детальніше дізнатися про курси можна на сайті центру або на сторінці в Instagram.

Обкладинка: «Вовкулака»