Скасують обов'язкову шкільну форму, підвищать штрафи за нетверезе водіння, запустять новий етап медичної реформи та проведуть другий перепис населення – розповідаємо про зміни, що чекають на українців у 2020 році. Деякі набули чинності першого січня, інші ж почнуть працювати протягом року.

Зростуть мінімальна зарплата й пенсія, прожитковий мінімум

Мінімальна зарплата з першого січня становить 4723 гривні – у порівнянні з 2019 роком вона зросла на 550 гривень. Прожитковий мінімум збільшуватиметься поетапно: з першого січня він становить 2027 гривень, з першого липня підвищиться до 2118 гривень, а наприкінці року – до 2189 гривень. Розмір мінімальної пенсії підвищиться з 1564 до 1638 гривень.

Шкільна форма більше не обов’язкова

Президент підписав указ про скасування шкільної форми – після того як відповідна петиція набрала потрібну кількість голосів. Її автори пояснювали, що вимога шкільної форми дискримінує учнів. Тепер навчальні заклади не зможуть запроваджувати для учнів обов'язкову шкільну форму.

Російськомовні школи перейдуть на українську мову

Із 1 вересня російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання відповідно до закону про освіту, ухваленого у 2017 році. Однак для учнів цих шкіл збережеться можливість вивчати російську мову та літературу рідною мовою.

Поїздки в Росію – лише за закордонним паспортом

Із 1 березня українці зможуть їздити до Росії лише за закордонним паспортом. В уряді стверджують, що норма полегшить проходження українсько-російського кордону та зменшить час на оформлення у прикордонній службі.

Новий етап медреформи

Із 1 квітня запрацює Програма медичних гарантій, що дасть старт наступному етапу медичної реформи. Пацієнти зможуть за направленням сімейного лікаря безкоштовно отримати спеціалізовану медичну допомогу (первинну ланку держава вже оплачує) – це нескладні та складні операції, пологи, лікування від туберкульозу. Послуги оплатить Національна служба здоров’я України.

Перепис населення

Наприкінці року планують провести другий офіційний перепис населення України, на що витратять щонайменше два мільярди гривень. Кошти підуть насамперед на оплату роботи людей. В Україні був лише один перепис населення – у грудні 2001 року, а другий переносився чотири рази. За практикою ООН, переписи проводять раз на 10 років.

Штрафи за водіння в нетверезому стані

Кермування в нетверезому стані з першого липня вважатиметься кримінальним злочином, а не адміністративним правопорушенням. Розмір штрафу зросте втричі: з 10 до 17-34 тисяч гривень. При повторному порушенні зобов’язують сплатити штраф розміром 51 тисяча гривень і забирають водійські права. Закон про це ухвалили ще у 2018 році.

Подорожчання алкоголю

Ціни на алкоголь зростуть, оскільки Кабмін підвищує на 9% ставку акцизного збору. Також на вартість алкоголю вплине підвищення ціни на спирт, який в Україні мають право виготовляти лише держпідприємства («Укрспирт»). Орієнтовно мінімальна роздрібна ціна пів літра горілки зросте з 89 до 96-100 гривень.

Обкладинка: Анна Бобирєва для The Village Україна