Кінець сезону – завжди можливість поділитися речами, які не встигаєш носити з тими, кому вони потрібніші. Зокрема, внутрішньо переміщеним особам чи людям, які втратили житло, речі чи звичний рівень життя внаслідок війни.

Ми зібрали кілька волонтерських організацій, що приймають, сортують і передають одяг, посуд, текстиль та іграшки тим, хто цього потребує.

Важливе правило для речей, якими хочете поділитися – вони мають бути в гарному стані та чисті – такі, які ви готові були б носити самі. 

 Раніше ми розповідали про те, як етично підтримати переселенців

Laska Charity Store

Перший в Україні благодійний магазин такого формату продовжує працювати як шоуруми на вулиці Липинського, 3 та Малопідвальній, 15. Проєкт гуманітарно сприяє внутрішньо переміщеним особам і людям, які опинилися в скрутних життєвих обставинах. 

Щоби поділитися речами, можна привезти їх у шоурум і залишити в спеціальному контейнері або відправити «Новою поштою» за номером +380934660941 за адресою місто Київ, вулиця Липинського, 3. Оплатити посилку треба власним коштом.

Приймають необ’ємні та справні дитячі іграшки, сумки, рюкзаки та головні убори, постільну білизну й рушники, чистий одяг і взуття для жінок, чоловіків і дітей різних розмірів.

Kengurush Social Hub

95–97% одягу, що передають волонтери, організація самостійно перебирає, сортує, пакує й розсилає в села для ВПО, багатодітних і малозабезпечених родин. Решта речей залишаються в соціальному магазині в Києві. Ціни на речі намагаються ставити нижчими, ніж у мережевих секонд-хендах. Дохід від продажів соціального магазину покриває операційні витрати волонтерської організації: оренду, комунальні платежі та логістику. 

Соціальні магазини працюють у Києві за адресами проспект Миру, 15-А та проспект Лобановського, 4-Ж. Речі можна принести туди або відправити «Новою поштою» на відділення №251 в Києві за номером +380674581003.

Rechi Support

Організація не має свого складу, посилки потрібно відправляти напряму людям, які цього потребують. Дізнатися, кому відправити посилку, можна на сторінці організації. Вони збирають у єдину базу даних усі запити від ВПО, часто публікують потреби в Instagram у сторіз.

«Місто добра»

Це шелтер для евакуйованих дітей-сиріт, мам із дітьми та тварин у Чернівцях. Дізнатися про потреби мам і дітей можна на сторінці організації в Instagram, а відправити посилки – у Чернівці на відділення №1 «Нової пошти» за номером +380502436971 або «Укрпоштою» на скриньку 58008 за тим самим номером.

«Співдія»

Це благодійний фонд, що об’єднує волонтерів, бізнес і державу для допомоги цивільному населенню, яке цього потребує. Проєкт має власну екосистему, у якій охоплює юридичну, психологічну допомогу, має шелтер, допомагає з працевлаштуванням та надає гуманітарну допомогу. Щоб поділитися речами чи долучитися до допомоги в іншому вигляді, потрібно заповнити анкету на сайті. Координаційний хаб спрямує вас, куди відправляти посилку.

«Армія волонтерів»

Організація спеціалізується на гуманітарній допомозі внутрішньо переміщеним особам. Видають речі, що мають у штабі. На сторінках в Instagram пишуть, що приймають одяг, взуття, дитячі візочки, милиці, посуд, постільну білизну. Для того, щоб дізнатися актуальні проблеми або передати речі, потрібно написати на сторінку організації. 

«Маленькі Зюки»

Соціально-благодійний проєкт збирає речі для дітей і їхніх батьків і відвозить у дитячі будинки та викладає наявний одяг на сторінках у соцмережах. Організація забирає речі кур’єром, також деталі доставки можна дізнаватися за телефоном +380686704262

«Кошик добра»

Благодійний фонд є однією з перших організацій у країні, що використовує модель соціального підприємництва. Вони розмістили понад сотню боксів у різних районах Києва, куди можна здати одяг і взуття в гарному стані. Адреси всіх боксів у Києві й області можна переглянути на мапі, нещодавно на неї додали нові бокси в Голосіївському районі. Організація допомагає малозабезпеченим людям і людям, які постраждали внаслідок воєнних дій.

Обкладинка: Створено за допомогою штучного інтелекту Dalle-3