На порталі «Дія» з 27 лютого можна подати онлайн-заяву про реєстрацію шлюбу, обравши місце, час і формат проведення церемонії «без походів до ДРАЦСу та паперів». Бета-тестування послуги тривало з листопада 2022 року та завершилося успішно, на нього зареєструвалися 900 пар.

За перший день заявки на реєстрацію шлюбу подали 302 пари, розповідає The Village Україна керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік. Ми також запитали, чи можуть одностатеві пари подати заяву на шлюб.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Що потрібно для того, щоб подати онлайн-заяву про реєстрацію шлюбу

Скористатися послугою можуть громадяни України, старші 18 років, які мають електронний підпис.

  • авторизуватися на порталі «Дія» та перейти в розділ «Сім’я»;
  • обрати послугу «Заява про шлюб»;
  • заповнити заяву й обрати час і місце реєстрації;
  • сплатити адміністративний збір (від 0,85 до 1649,85 гривні залежно від обраних послуг і дня реєстрації шлюбу);
  • підписати заяву електронним підписом.

Далі потрібно, щоб партнер авторизувався у своєму кабінеті на порталі, перейшов на заяву за посиланням із пошти й також підписав її електронним підписом.

Обраний ДРАЦС надішле відповідь і деталі щодо церемонії на пошту. Повідомлення з результатом має надходити наступного робочого дня після подання заяви.

Процес подання заяви триває менш як 15 хвилин, відзначають у Мінцифри. У ДРАЦС потрібно з’явитися лише в день одруження.

Чи скасує заяву «Дія», якщо її подаватимуть два чоловіки чи дві жінки

Передісторія

В Україні не легалізовані одностатеві шлюби. Водночас в умовах активної фази війни ситуацій, коли стосунки потребують офіційного визнання державою, стає більше. Цивільні партнерства тепер – це про поранення, полон чи загибель одного з партнерів, а не лише про романтику.

Петиція до президента про легалізацію одностатевих шлюбів у середині липня набрала необхідні 25 тисяч голосів, і Володимир Зеленський на неї відповів. Він зазначив, що наразі легалізувати одностатеві шлюби не вийде, оскільки вони за Конституцією «ґрунтуються на вільній згоді жінки й чоловіка». Змінювати ж Конституцію в умовах воєнного стану не можна. Але Кабмін, за його словами, нібито вже «напрацьовував варіанти рішень стосовно легалізації в Україні зареєстрованого цивільного партнерства» – альтернативи шлюбам.

Попри розпливчасті формулювання, деякі правозахисні організації сприйняли слова президента як позитивний сигнал. KyivPride прочитав цю відповідь так, що уряд має розробити законопроєкт щодо цивільних партнерств для ЛГБТ-пар в Україні.

Що таке цивільне партнерство та коли на нього можна чекати в Україні, ми пояснювали за посиланням

Водночас із запуском нової послуги одностатеві пари також почали подавати онлайн-заяви про реєстрацію шлюбу на порталі «Дія». Зокрема член моніторингової мережі в правозахисному ЛГБТ-центрі «Наш світ» Віталій Царюк зазначив, що система не перевіряє стать, тож їм із партнером вдалося зареєструвати заяви. Активіст додав, що згідно з пунктом 1 статті 28 Сімейного кодексу, особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, уже вважаються нареченими.

Під час подання заявки на послугу портал «Дія» й справді не перевіряє стать партнерів, тому подавати заяву можуть особи будь-якої статі, пояснює в коментарі The Village Україна керівник із розвитку електронних послуг у Мінцифрі Мстислав Банік. Натомість, згідно із Сімейним кодексом, шлюб можуть зареєструвати лише особи різної статі. Тож коли заява на шлюб від людей однієї статі потрапить до ДРАЦСу, він її відхилить, додають у Мінцифри в коментарі.