У середньому військова форма для одного українського захисника коштує від 5000 до 7000 гривень. Це термокомплект, штани, куртка, взуття й шапка-балаклава. Це якщо брати лише мінімум і не рахувати теплий спальний мішок, дощовик і щось змінне.

Україну захищають тисячі військовослужбовців. Їм усім потрібен теплий одяг, але не всіх може забезпечити держава. Тут у бій вступають воїни тилу – волонтери. Ми підготували для вас п’ять зборів, де можна допомогти одягнути «на зиму» українських захисників.

«Зроби тепло» від «Києва Волонтерського»

«Київ Волонтерський» розпочав великий збір на зимову військову форму «Зроби тепло»

«Ми закуповуємо термобілизну, дощовики, тактичні шкарпетки, зимові спальники, флісові кофти, хімічні грілки й усе необхідне, щоб допомогти тим, хто нас захищає, адже вони роблять неможливе, щоб ми могли відчувати тепло й безпеку вдома», – кажуть у благодійній організації.

Зараз фонд має сім запитів, і потрібно зібрати майже 1 300 000 гривень.

Донейт можна залишити тут.

«Зігріти ЗСУ»

Українська волонтерка Ксенія Кальмус відкрила збір на термобілизну, тактичне взуття й військову форму.

«Отже, збір на три мільйони, зараз від цієї суми є половина. Ми вже відшили частину термо, флісок і взуття, чекаємо на саму форму (бушлат і штани)», – розповідає Кальмус у коментарі The Village Україна.

Запити військових закривають точково. Коли волонтери відшивали літню форму, то створили гугл-форму, у якій приймали запити. Відтоді залишилися контакти підрозділів і військових, які звернулися й по зимову форму.

«Уся форма йде на передову, здебільшого Харківський, Херсонський напрямки. Допомагаємо також чеченському підрозділу. Це добровольчий батальйон, тому вони не на забезпеченні ЗСУ, від початку вторгнення їм допомагають з усім саме волонтери, і ми зокрема», – додає Кальмус.

Реквізити:

Monobank: 5375 4112 0129 2062 (банка тут)

«Приватбанк»: 5168752002518465

Призначення платежу: благодійний внесок

Збір від Ukrainian Signal для полку «Азов»

Збір відкрили ще наприкінці серпня. З того часу зібрали 4,5 мільйона гривень. Відшили термобілизну, костюми й футболки.

«Нам залишилося зібрати 2,7 мільйона для пошиття 500 кітелів і штанів для полку «Азов». Зараз ми вже прямо спілкуємося з Тавром [Богданом Кротовичем, начальником штабу «Азову», – ред.]», – розповідає Діма Горшков.

Реквізити тут.

TAPS-Ukraine

«Зараз ми збираємо й купуємо все необхідне для зимового фронту», – кажуть у TAPS-Ukraine.

Окрім зимової форми, вони готують на фронт пальники, які також зігрівають. Детальніше про потреби ми розповідали в репортажі з Дніпра.

Реквізити тут.

«Одягни котика» від благодійної організації «Демократична Сокира»

«Узимку в полі холодно, прям пиздець. І в посадці холодно. Я спав у куртці на ґрунті в лютому. Повірте, у 35 рочків це не той подвиг, який можна повторювати щоночі. І то, у мене хороша куртка була, цивільна. Та й пощастило, що мінус був невеликий і тільки на ранок», – розповідає Антон Швець, боєць ЗСУ, який до 24 лютого був членом політради «Демократичної Сокири».

За два тижні волонтери партії вдягнули на зиму два батальйони. «Буржуйки, взуття, фліски, каримати, термобілизна, балаклави, шапки, спальники й камуфляжна фарба вже приїхали на склад. Зимову форму й ще 10 позицій чекаємо наступного тижня», – розповідають в організації.

Але збір триває, і ще можна встигнути не лише одягнути не один батальйон, а й допомогти їм із генераторами, обігрівачами, лампами й усім, що гріє.

Реквізити

Гривня, валюта й криптовалюта тут

Номер картки: 5169 3351 0047 5223

Збір від волонтерської ініціативи Frontline.Care

Frontline.Care заснована у квітні 2022 року спільнотою однодумців, фахівців із IT-сектору, комунікацій, громадського сектору. 

«Запити від наших підопічних на Східному та Південному напрямках вже летять десятками. Попереду мінімум 5 місяців низьких температур та бойових дій в таких умовах. Тому ми відкриваємо збір коштів на закупку теплого верхнього одягу, спеціальної білизни та уборів для військових», – розповідають організатори.

Реквізити тут.