Європейський парламент рекомендував надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Так ЄП пропонує інституціям Європейського Союзу працювати над наданням Україні статусу кандидата на членство у ЄС. Водночас рішення має рекомендаційний, а не юридичний характер. То що це все означає?

Зеленський підписав заявку на членство в ЄС? Що далі? 

28 лютого президент України підписав заявку на членство України в ЄС. «Цим листом Україна як європейська держава, яка поважає цінності, закріплені в статті 2 Договору про Європейський Союз, має честь подати заявку на членство в Європейському Союзі відповідно до статті 49 Договору про Європейський Союз», – ідеться в листі.

Володимир Зеленський підписав заявку разом із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем і головою Верховної Ради Русланом Стефанчуком

Передували цьому, зокрема, слова президентки Європейської Комісії Урсули фон дер Ляєн: «Ми вже працюємо разом над багатьма різними темами, зокрема з інтеграцією України в єдиний європейський ринок і в сфері енергетики. [...] З часом вони повинні бути з нами, вони одні з нас, і ми хочемо, щоб вони були з нами».

В умовах російської агресії команда Зеленського подає членство України в ЄС як сміливе рішення, якого вимагають ці історичні часи. «Найкраще рішення, яке зараз може ухвалити Європейський Союз — це негайно взяти Україну до свого складу, – заявляв голова МЗС України Дмитро Кулеба. – Просто зараз зробити Україну повноправним членом ЄС. Історичні часи вимагають великих та історичних рішень, які здатні докорінно змінити динаміку подій. Це рішення — саме таке».

Обставини війни в цьому випадку є не проблемою, а перевагою України, вважає головний редактор Європейської правди Сергій Сидоренко: «Як не дивно, нинішній час – коли триває масштабна українсько-російська війна, коли путінські сили окупували ще більшу територію України та погрожують узяти Київ – став найліпшим в історії України часом для подання такої заявки. Саме зараз можна розраховувати на швидше просування України дорогою до членства, часом навіть в обхід традиційних бюрократичних процедур та усупереч стандартній «матриці» ухвалення рішень у ЄС. Російські танки пробили «діру» в цій матриці».

ОК, то що там Європарламент?

Європейський парламент – це законодавчий орган Європейського Союзу. Прямим голосуванням 705 членів парламенту обирають громадяни всіх країн ЄС. Грубо кажучи, якщо Європейська Комісія – це уряд ЄС, то Європарламент – Верховна Рада.

1 березня в ЄП відбувся виступ президента України в Європейському парламенті. В емоційній промові в режимі відеоконференції Зеленський звернувся і до членів парламенту, і персонально до Володимира Путіна, звинувативши того в смерті 16 українських дітей за перші дні повномасштабної війни РФ в Україні. Радимо повністю прочитати промову Зеленського, ми розшифрували її ось тут.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час промови Зеленського в ЄП

Після цього Європарламент ухвалив резолюцію на підтримку України, у якій засудив незаконне вторгнення Росії проти України, а також причетність Білорусі до цієї агресії. Водночас поставили на голосування рішення про рекомендацію надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС. Його в залі ухвалили майже одностайно: підтримали 637 депутатів із 705, 13 були проти, ще 26 – утрималися. Раніше ЄП уже висловлював декларативну підтримку можливої заявки України на членство в ЄС.

Гаразд, маємо підтримку Європарламенту. Наскільки це важливо?

Рішення законодавчого органну ЄС – це важлива декларативна історія, але вона не має прямих юридичних наслідків. Процедура вступу до Європейського Союзу є складним і тривалим процесом, який передбачає виконання багатьох критеріїв, включно з інтеграцією в єдиний ринок ЄС, адаптацією законодавства й інших реформ. Рішення Європарламенту не може його прискорити, остаточне рішення залишається за країнами-членами союзу, які приймають його з урахуванням виконання критеріїв і політичних аспектів. 

Утім, з огляду на історичні обставини це важливе рішення, яке дає основу для подальшої кампанії за євроінтеграцію. 

Що далі?

Наступний саміт Європейського Союзу відбудеться 24 березня в Брюсселі. Для України це можливість перейти від декларативних історій до практичних. Серед можливих варіантів – надати Україні статус кандидата на вступ до ЄС уже на рівні саміту або перспективу членства в ЄС.

Окрім того, рішення Європарламенту й ухвалена резолюція відкривають дорогу до подальшого залучення коштів ЄС на підтримку України під час війни та подальше відновлення.

Фото: Європейський парламент