Уже відкрили сезон зимових різновидів спорту? Запитуємо в інструктора з катання на лижах і сноуборді про правила безпеки та дії після травмування на схилі.

Антон Харчук


керівник гірськолижної школи, 17 років працює в гірськолижній галузі

Основні причини травм на схилах

  • Фізичний стан

Важливий рівень катання людини, яка отримала травму: вона могла перевищити рівень свого катання, піти не на той схил. Новачок, а лізе на чорний схил. Людина переоцінює можливості, йде, куди не треба, й отримує травму. Таке досить часто відбувається. Або могла до цього бути травма чи надрив, і людина вийшла, переоцінила можливості та дорвала свої зв’язки.

Є ситуації, коли в кінці дня людина вже втомилася: цілий день відкаталися, уже останній схил, і, як на зло, на останніх метрах є горб або втрата концентрації. І людина рве зв’язки, травмує коліна, отримує переломи тощо.

За статистикою, переважна більшість травм відбуваються після обіду та на переході з крутого на пологе. Люди, виходячи з червоної траси на пологу ділянку біля бугеля, розслабляються та втрачають концентрацію, і відбуваються травми.

Окремо можна виділити підрозділ щодо алкоголю на схилі. Торік мав ситуацію: у нас була дитяча група, були деякі батьки. Один із батьків випив кілька келихів коньяку, вийшов на синю гірку, сів на пологий бугель і впав із бугеля та зламав гомілкову кістку на рівному місці.

  • Обладнання

До вибору обладнання треба підходити відповідально. Проблем із цим може виникнути чимало: на дорослих черевиках зазвичай є три або чотири кліпси, але в деяких прокатах чи вживаних черевиках деякі з них можуть бути несправні або взагалі відсутні. Може кріплення працювати неправильно, бути неправильно налаштованим або лижі неправильно підібраними.

Важливо правильно обирати обладнання й за віком: дітям і підліткам треба обирати дитяче обладнання. Буває, що діти вже досить високі, тому їм дають дорослі лижі. Але кістки сформовані ще не повністю, суглоби м’які. А можуть давати, наприклад, дитячу лижу, на якій стоїть доросле кріплення.

Давати дітям дорослі черевики чи кріплення – це небезпечно. Два місяці тому була ситуація: хлопчику років 10–11, батьки вирішили зекономити й не купувати черевики, а дати йому черевики мами. Я їх попросив замінити на прокатні, тому що дитячий черевик нижчий. 

Окрім цього, причиною проблем може бути відсутність шолому, відсутність інших засобів захисту або захисту на спину. Це все призводить до травм.

Як уникнути травмування

  1. Дотримуватися правил. Усі європейські схили мають обов’язкові обмеження у вигляді кольорових палиць. Виїжджаючи за них, ви дієте на власні страх і ризик. Тому якщо не впевнені – краще не робити. Наприклад, в Австрії діє обмеження через кілька сумних випадків: після 17:30 спуск на трасах заборонений, тому що починають працювати ратраки, поле зору в них обмежене. Тому обов’язково дотримуватися правил і вимог на схилі.
  2. Правильне спорядження. Потрібно або самому розбиратися в обладнанні, або виділити час і попросити поради в людей із досвідом, щоби вам підібрали правильне спорядження.
  3. Інструктор. Якщо ви початківець – візьміть кілька уроків в інструктора.
  4. стежити за самопочуттям. Якщо вмієте кататися – стежте за своєю втомою, самопочуттям. Якщо ви втомилися, варто зробити перерву або раніше закінчити катання. Не вживати алкоголь. Не вживати марихуану на горі.
  5. Розтяжка. Бажано зробити принаймні мінімальну руханку. Розім’яти суглоби, коліна, плечі, спину. Не обов’язково, щоб це була серйозна розтяжка. Зробити кілька махів руками, цього буде достатньо.
  6. Захисне спорядження. Обов’язково має бути шолом, окуляри та рукавиці. На це часто не звертають уваги, але є випадки, коли люди катаються без рукавиць, падають, і їм потім випадково по руках проїжджає людина, що їхала позаду. Тому в інструкторській брошурі написано, що рукавиці знімати забороняється.

Сноубордистам потрібен шолом, захист для спини у вигляді панцира, рукавиці із захистом на зап’ястя та шорти із захистом на куприк. Бо основні переломи на сноуборді – зап’ястя або куприк.

Лижникам потрібен шолом, окуляри, рукавиці та захист на спину.

Що робити після травмування на схилі

Головне – оцінити свій стан. Якщо ви вдарилися головою – не треба відразу підстрибувати, одягати лижі чи сноуборд і їхати по чорній трасі. Треба посидіти, проаналізувати самопочуття. Якщо не нудить, якщо немає запаморочення – окей, потихеньку встаю. Постояв, немає запаморочення – вдягаю лижі та можу їхати.

Але після падіння й удару головою краще зробити паузу до пів години. Тому що в стандартних ситуаціях, якщо відбувся струс мозку, він проявиться протягом пів години.

Що буде корисно – знати номер місцевої служби порятунку. Ви приїхали до Буковеля, впали, і як викликати допомогу? Так само за кордоном. У деяких країнах на ski-пасах пишуть номер служби порятунку. Якщо не пишуть – варто підійти на рецепцію або в місце, де продають ski-паси, й запитати, який номер служби порятунку.

Якщо серйозна травма, треба просити про допомогу. Якщо травма дуже сильна, то в людини шоковий стан, і сама вона собі нічого зробити не зможе. Якщо є підозра на серйозну травму, але ви не знепритомніли, не треба вставати та доїжджати 100 метрів, так ви можете поглибити отриману травму.