Запитуємо в лікаря, чим корисний і шкідливий кавун, скільки його можна вживати на день.

Денис Савощенко

сімейний лікар


Чи може кавун шкодити?

Усі бояться нітратів і пестицидів.

Пестициди використовують для захисту рослини від шкідників. У кавуні вони можуть бути тільки на шкірці: товстій, зеленій і дуже надійній, яка не пропускає пестициди до м’якоті.

Нітрати – солі аміаку, стимулюють ріст рослин. Нітратами обробляють землю, і через кореневище вони потрапляють усередину рослини.

У рослині нітрати перетворюються в амінокислоти та будують із них білки. Тому основним критерієм вибору кавуна є його зрілість. У зрілому кавуні нітрати вже перетворились у безпечні білки. Основний критерій у виборі кавуна – сухий хвостик.

Щоб не отруїтись пестицидами й інфекціями, які є у ґрунті, як-от сальмонельоз, треба ретельно промити кавун і не їсти шкірку, вона ж не смачна.

Скільки можна з’їсти кавуна за раз?

Основа кавуна – це сік, у якому містяться цукри: глюкоза, фруктоза та сахароза. Кавун за кількістю цукру на 100 грамів має 6 грамів цукру – це дуже мала концентрація. В порівняні зі 100 грамами банану, де 12 грамів цукру. Тому за добу можна вживати не більше як один кілограм кавуна.

Якщо ви хочете з’їсти трохи більше, цукор гарно згорає під час інтенсивних фізичних навантажень. З’їли кавун, потренувались і можна з’їсти ще трохи.

Чим кавун корисний?

Кавун має у своєму складі велику кількість магнію та вітамінів групи В. Ці мікроелементи є базовими для правильної роботи нервової системи. Аскорбінова кислота в кавуні укріплює судинну стінку та є природним протизапальним вітаміном. Завдяки рідинному складу кавун має дезінтоксикаційні властивості та рятує від зневоднення. Щоб кавун був смачним і корисним, його треба купувати у сезон із середини липня до кінця вересня. Кавуни, що вирощені на півдні України, – найсолодші та найсвіжіші.