На місцевих виборах 25 жовтня українці обиратимуть міських (сільських, селищних) голів, депутатів міських (сільських, селищних) рад, депутатів районних та обласних рад. Виборці в Києві отримають по 2 бюлетені. А комусь доведеться розставляти позначки аж на 4 аркушах.

Як не заблудитися в бюлетенях і правильно розставити всі галочки, пояснює координатор з комунікацій громадської мережі «Опора» Юрій Хорунжий.


Скільки та які бюлетені отримає виборець?

Кожен виборець 25 жовтня отримає на своїй виборчій дільниці бюлетені кількох типів. Може бути від двох (наприклад, Київ) до 5 типів (наприклад, Житомир або Кривий Ріг).

Але зазвичай у більшості населених пунктів України виборець отримає 4 виборчі бюлетені для голосування за кандидатів на посаду:

1) міського (сільського або селищного) голови;

2) депутатів міської (сільської або селищної) ради;

3) депутатів районної ради;

4) депутатів обласної ради.

Як виглядатиме новий бюлетень?

Нові бюлетені отримає кожен виборець для голосування за кандидатів у депутати до обласної та районної ради. А також отримають ті виборці, які обиратимуть міську (сільську або селищну) раду із кількістю виборців 10 тисяч і більше.

Такий бюлетень міститиме ліворуч назву партії, посередині два квадратики для голосування, а праворуч список прізвищ із 5–12 кандидатів від цієї партії.

Тепер виборець визначає фінальний список депутатів у раді від партії, але партія на свій розсуд визначає порядковий номер кандидата.

Як правильно заповнити бюлетень 25 жовтня?

Як користуватися новим бюлетенем?

У першому квадратику ставимо «плюсик» або будь-яку іншу позначку, обираючи партію, а в сусідньому квадратику вписуємо за трафаретом номер кандидата від цієї партії (від 1 до 12).

Варто зауважити, що вносити треба максимально точний номер, який зазначено поряд із прізвищем обраного кандидата, наприклад 06, або 6; 10 або 12 тощо. Радимо ці цифри вписувати так, як раніше писали індекси на листівках і поштових конвертах в Україні. Проте Центральна виборча комісія роз’яснює, що головне, щоб була розбірливо написана цифра, яку можна легко встановити.

Що робити, якщо помилилися?

Виборчий кодекс України передбачає для виборця право на помилку. У такому випадку:

  1. Виборцю необхідно невідкладно звернутися до члена виборчої комісії, який видав виборчий бюлетень, із письмовою заявою та проханням видати інший бюлетень;
  2. Виборець отримує новий виборчий бюлетень в обмін на зіпсований так само, як отримував перший.

Як ми обираємо міського голову?

Тут все просто: бюлетені звичної для нас форми, як були раніше на місцевих виборах і на виборах президента, просто необхідно поставити галочку / плюсик біля кандидата, якого ви підтримуєте.

Не забуваємо, що на дільниці необхідно бути в масці та брати з собою ручку, і ще Кабмін радить залишати дітей удома.