Верховний Суд України визнав, що автомобіль не можна забрати на штрафмайданчик, якщо він не перешкоджає дорожньому руху. Таке рішення з’явилося в реєстрі після звернення позивача з Хмельницького.

Забрати авто просто так не можуть – інспектори зобов’язані зателефонувати власнику та зафіксувати процес евакуації на відео чи фото.

The Village Україна з'ясовує, як діяти водію, коли авто забрали на штрафмайданчик із порушеннями.

Які є підстави для евакуації?

Паркування автомобілів заборонене на велодоріжках, пішохідних переходах, зупинках громадського транспорту, місцях для людей з інвалідністю. Ситуації, коли транспорт може бути евакуйованим, регулює Кодекс України про адміністративні правопорушення. Причини для евакуації такі:

  • транспорт поставлено на проїзній частині у два та більше рядів;
  • своїм розташуванням робить неможливим рух інших транспортних засобів або створює перешкоду для руху пішоходів, у тому числі осіб з інвалідністю на спеціальних засобах пересування та пішоходів із дитячими колясками;
  • порушує схему паркування транспортних засобів так, що блокує проїзд двома або більше смугами руху;

Відповідно до ч. 3 статті 265-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, транспортний засіб не можна забирати на штрафмайданчик, якщо він не перешкоджає дорожньому руху. Для того, щоб дізнатися, де автомобіль, зателефонуйте на 102 – поліція має доступ до бази евакуйованого автотранспорту. Або наберіть гарячу лінію патрульної поліції за номером (044) 287-82-82 чи зверніться до Управління (інспекції) з паркування у вашому місті.

Витрати: За порушення паркування штраф – 510 гривень. Якщо водій сплатить штраф до десяти днів – 255. У випадку евакуації нараховується додаткова оплата – 144 гривні на добу за зберігання на штрафмайданчику. Забрати машину назад – 1 270 гривень. Сплатити штраф можна на штрафмайданчику, ЦНАПі або в онлайн-додатку «Kyiv Smart City».


Марк Мусієнко

юрист адвокатського об'єднання  «Пронін і партнери»

Паркування – це стоянка, а стоянка, згідно з правилами дорожнього руху України, – зупинка більше, ніж на 5 хвилин. Якщо під час паркування у водія є сумніви щодо законності такої дії, раджу зафіксувати/сфотографувати автомобіль так, щоб було видно місце паркування та його державний номерний знак. Або здійснювати паркування біля місць, де є відеокамери, щоб потім вимагати відеозаписи та доводити факт законного паркування.

Правила паркування викладені в Правилах дорожнього руху – п.15 «Зупинки і стоянка». Воно повинно здійснюватися у спеціально відведених місцях чи на узбіччі. За відсутності спеціально відведених місць чи узбіччя або коли паркування неможливе, паркування дозволяється біля правого краю проїзної частини – якомога правіше, щоб не перешкоджати іншим учасникам дорожнього руху. Нагадаю також про правовий принцип, який випливає з принципу свободи – «Дозволено все, що не заборонено законом».

Оскарження евакуації здійснюється відповідно до ст. 267 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Нагадую, що процес евакуації транспортного засобу має бути обов’язково зафіксованим в режимі фотографування чи відеозапису. Відсутність такого фіксування є підставою для позитивного результату в суді та службового розслідування щодо працівників уповноважених підрозділів Нацполіції України.

Евакуатори на Костянтинівській 

Під час затримання транспортного засобу має складатися акт огляду та затримання. Інформація про евакуацію має відразу передаватися на мобільний номер та електронну пошту осіб, за якими зареєстровані транспортні засоби. Автомобіль може перебувати на штрафмайданчику не більше трьох днів.

Невеликий лайфхак – щоб дізнатися, чи дійсно ваш автомобіль евакуйовано, рекомендую додати вашу електронну пошту в «Електронний кабінет водія». Вхід до нього кожна особа може здійснити за допомогою ідентифікації BANK ID, зісканувавши QR-код у додатку вашого банку. Або скористатися своїм електронним цифровим підписом для входу в цей кабінет. Якщо автомобіль евакуюють, на електронну пошту прийде лист із повідомленням. Водій зможе переглянути відеозапис у момент вчинення правопорушення, а також дізнатися про місце перебування транспорту.

Киянам раджу користуватися мобільним додатком «Kyiv SmartCity» та додати свій автомобіль у додаток за державним номером транспортного засобу. У разі його евакуації ви отримаєте push–повідомлення.


Обкладинка: Юлія Тунік

Фото: Наті Авдєєва