Сьогодні гроші вважаються гарним та універсальним подарунком: в офісах колеги, скидаючись на чийсь день народження, часто не купують подарунок, а просто віддають іменнику зібрану суму. Багато молодят наполягає на грошових подарунках, щоб відшкодувати витрати на весілля. На стійках з листівками в супермаркетах з’явилися спеціальні конверти з картинками та привітаннями, в яких можна вручити купюри. Водночас багато хто вважає, що подарунок потрібно вибирати для конкретної людини, а гроші в конверті свідчать про те, що гість не зміг чи не захотів як слід підготуватися.

Точка зору

краще дарувати гроші

Варвара

Не хоче прогадати з вибором

Точка зору

краще дарувати подарунки

Оксана

Шукає для кожного те, що він давно мріє отримати

Які аргументи наводять?

Точка зору

краще дарувати гроші

Варвара

Стовідсоткове потрапляння

До ідеї дарувати гроші чи тільки речі з вішлиста я йшла доволі довго. Раніше я дарувала щось модне та популярне, старалася з розмови з людиною виділити інформацію про її мрію, потім стала питати заздалегідь, щоб зрозуміти напрямок, в якому думати. Але всі ці способи провалилися. Дарувати щось модне – це найгірша ідея, гірше може бути тільки гель для душу. Так у подруги могли зібратися троє парфумів, які недавно вийшли.

З подарунками у мене бували й відверті невдачі. Одного разу купила крем з лимоном, а у подруги виявилася алергія на цитрус. Якось подарувала квитки у Францію, а в людини на ці дні було призначено відрядження. Їх вдалося здати, але вернули мені всього 30%.

Варіант дізнатися та запам’ятати, про що людина мріє, теж не спрацював. Як виявилося, всі говорять одне, а насправді хочуть зовсім інше. Зазвичай для друзів приготовані якісь високоінтелігентні варіанти на зразок «от би на урок танго сходити!». А потім виявляється, що ця подруга, яка просила сертифікат на танці, у десять разів більше радіє новій моделі вібратора, фіолетовій помаді чи шкарпеткам з написом. З різних причин люди не готові розповідати, про що вони мріють насправді, і тому краще пройти етап відмовок «гроші – це не романтично» і все ж вручити конверт з купюрами.

Точка зору

краще дарувати подарунки

Оксана

Можливість показати, наскільки важлива для тебе людина

Я дуже ретельно вибираю подарунки для всіх – членів сім’ї, хлопця чи близьких друзів. Я навіть спеціально веду нотатки в айфоні, куди протягом року намагаюся записувати випадково почуті фрази, про що вони давно мріють. Зазвичай до дня народження накопичується чималий список. Навіть якщо він і не дає готового рішення, то хоча б підказує напрямок, в якому потрібно думати. Помилок у мене не було – я ж гуру подарунків. Наприклад, на день народження хлопцю замовила набір вболівальника Manchester United. Він великий фанат команди та дуже зрадів.

У мене велика компанія друзів, тому майже щомісяця нам потрібно придумати, що комусь дарувати. З роками у нас склалася традиція групових подарунків – разом можна зібрати чималу суму та купити щось справді вартісне. Так буде легше, ніж коли б кожний приніс невеликий подарунок тільки від себе. Тут теж допомагають мої нотатки.

Точка зору

краще дарувати гроші

Варвара

Можливість вибору

Звичайно, коли даруєш гроші, зекономити не вийде та доведеться покласти в конверт певну суму, у той час коли подарунок можна пошукати зі знижкою в різних магазинах. Проте людині, яка отримала конверт, буде приємно. А потім, як випаде нагода, можна дізнатися, на що вона їх витратила. Зазвичай я була дуже здивована, не здогадалася б таке подарувати. Якщо мені подарують гроші, я не буду заперечувати.

Багато хто сумує грошові подарунки від кількох друзів та родичів, а потім купує щось дороге та бажане, наприклад, айфон чи квиток у Лос-Анджелес. Одна людина навряд зможе на таке витратитися. Іноді ще допомагає вішлист, у якому вказані всі бажані подарунки, хай навіть і небюджетні. Так можна домовитися та скинутися грошима. Головне, щоб ніхто не забув відмітити, що хоче подарувати, тому що є ризик отримати кілька однакових речей.

Точка зору

краще дарувати подарунки

Оксана

Сюрприз, якого не чекаєш

У мене є знайомі, які дуже раціонально налаштовані стосовно подарунків та зазвичай приходять із готовим запитом, а іноді навіть посиланням, де можна замовити потрібну річ. Я не проти такого способу, але в мене до подарунків підхід швидше емоційний, а не раціональний. Якщо день народження у мене і хтось вимогливо просить показати вішлист чи назвати конкретні подарунки, звичайно, я можу це зробити, але завжди залишаю простір для маневру. Наприклад, можу сказати, що буду рада прикрасам чи косметиці ручної роботи – але обирати однаково прийдеться самостійно.

Я навряд зрадію конверту з купюрами. Я люблю сюрпризи, і незалежно від подарунка мені завжди приємна думка, що людина витратила час і знайшла щось класне для мене. Мені здається, що гроші потрібно дарувати, тільки якщо прозвучало таке прохання чи коли зовсім немає часу подумати та емоційно вкластися в подарунок. Весілля – це виняток: якщо у чоловіка та дружини немає вішлиста, то найкращим подарунком буде саме конверт із пристойною сумою.

ТЕКСТ: Ольга Карасева