Окружний адміністративний суд Києва скасував рішення про перейменування проспектів Степана Бандери та Романа Шухевича.

До 2016 року проспект Бандери назвивався Московським, а проспект Шухевича до 2017 року був проспектом Генерала Ватутіна.

Поки що суд не оприлюднив рішення офіційно. Повний текст повинні опублікувати за 5 днів. Київрада вже підготувала апеляцію на рішення суду. Міський голова Віталій Кличко заявив, що Київрада подаватиме апеляцію на рішення суду і у разі потреби ухвалить повторне рішення про перейменування проспектів.

The Village Україна з’ясовує, що означає рішення суду та як називатимуться проспекти.


Позиція Окружного адміністративного суду Києва

«Зазначене рішення ухвалене судом, зважаючи на порушення процедури щодо перейменування проспектів Московського та Генерала Ватутіна, а також у зв’язку з відсутністю належного обґрунтування ухвалення цих рішень. Також суд під час розгляду справи взяв до уваги значний суспільний інтерес, який відображений і в петиціях проти перейменування, що не врахувала Київрада під час зміни назви проспектів».


Наталя Пругар

керівниця прес-служби Київради

Київрада поважає закони України і дотримується їх. Але коли ми ухвалювали рішення про перейменування проспектів, то не порушували жодних процедур. Тому що були враховані інтереси громадян Києва. У нас немає сумнівів, що це рішення легітимне та правильне.

Зараз не потрібно повторно голосувати за перейменування, бо Київрада подаватиме апеляцію на рішення суду. Але якщо апеляцію відхилять, то Київрада ще раз проголосує за перейменування проспектів на пленарному засіданні. Ми відстоюємо інтереси громадян – люди захотіли, щоб ці проспекти саме так називалися. Більше того, перед перейменуваннями вулиць триває голосування протягом двох місяців, коли кияни можуть проголосувати «за» чи «проти» таких змін. Якщо хтось проти перейменувань, потрібно було висловлювати свою позицію у цей проміжок часу.


Дмитро Біловчук

адвокат

Це було рішення суду першої інстанції, справа велася з 2016 року, і 25 червня суд скасував рішення Київради про перейменування проспектів. Вчора було проголошено тільки вступну частину рішення, тому поки невідомі підстави та мотивація позивача. Олена Бережна представляла організації «Єврейська правозахисна група» та ГО «Антифашистська правозахисна ліга». На жаль, у поясненні суду не вказано, як саме Київрада порушила процедуру перейменування проспектів. А щодо громадських опитувань – згідно з законодавством, результати опитування не є обовязковим для виконання. Депутати голосують на свій власний розсуд.

Зараз проспекти зберігають назви Бандери та Шухевича. Якщо суд виявить певні недоліки в рішеннях Київради та відхилить апеляцію, тоді проспектам повернуть старі назви. Проте Київрада обіцяла повторно проголосувати за перейменування проспектів і врахувати недоліки, через які суд може відхилити апеляцію.