11 українських проєктів номінували на головну архітектурну премію Європейського Союзу імені Міса ван дер Рое. Серед номінантів конкурсу – 362 роботи із 38 країн світу. Переможців оголосять у квітні 2024 року.

Участь беруть лише ті проєкти, які втілили з квітня 2021 року по травень 2023-го. Цьогоріч премія Міса ван дер Рое зосередилася на викликах, повʼязаних із «зеленим курсом» ЄС, мета якого зробити Європу кліматично нейтральною до 2050 року, кажуть організатори.

Українську архітектурну студію Balbek Bureau номінували за проєкт MOT, або Module of Temporality («Модуль тимчасовості»). Спочатку простір, який створили спільно з медіа Don’t Take Fake, відкрили на Контрактовій площі в Києві. Там він працював три місяці з 17 лютого. У травні виставка переїхала до Дніпра, у липні – до Луцька, а у вересні – до Львова.

«Приємно отримати номінацію за проєкт, над яким пропрацював більше чверті життя. Робота над мобільним простором із контейнерів мала стати «пригодою на 20 хвилин», а зрештою розтягнулася на 11 років. Номінація MOT на таку премію – крутий доказ того, що якість архітектурного рішення не залежить від його масштабу», – коментує The Village Україна засновник Balbek Bureau Слава Балбек.

«Модуль тимчасовості» – це 27 контейнерів, які склали в двоповерхове приміщення площею 417 м². В інтерʼєр інтегрували сталеві листи з «Азовсталі» й металургійного комбінату імені Ілліча, що в Маріуполі. Понад девʼять мільйонів гривень MOT передасть на відновлення мистецьких установ, які постраждали від агресії РФ. Це гроші, зібрані з продажу квитків і мерча з гіфтстору.

«Модуль тимчасовості» у Києві

Номінації також отримав гастромаркет «Рейтарська Circle» у модерністській будівлі, який ревіталізували з командою Еміля Дервіша, ЦНАП від архітекторки Анни Кирій в Новій Каховці, а також ЖК «Файна Таун» у Києві від студії Archimatika.

«Саме за допомогою таких «медіумів» [як архітектурна премія ЄС] на наш ринок приходять нові практики, погляди й критерії оцінки якості проєктів [...] Якщо не зараз, то вже дуже скоро українські архітектори зможуть розраховувати не тільки на номінацію, а й на виграш у преміях рівня EUmies Awards», – коментує The Village Україна головний архітектор Archimatika Дмитро Васильєв.

ЖК «Файна Таун» у Києві

До лонглісту ввійшли три українські проєкти для внутрішньо переміщених осіб: Co-Haty від Metalab, що облаштовує місця проживання для ВПО на заході України; 13 будинків для ВПО на Чернігівщині від District #1 й архітектора Олександра Петренка; модульні будиночки «Незламні матусі» у Львові від Sulyk Architects.

Серед інших номінантів – клабхаус «Балтійська Хол» у Львові від Sheremeta Architects Group; ЖК «Клубне містечко 12» в Івано-Франківську від GaidArt та Atelier Architecture+; торгово-офісний центр на площі Петрушевича у Львові від архітектурної студії Андрія Асанова; ЖК «Катеринославський» у Дніпрі від Filimonov & Kashirina Architects.

Хто такий Міс ван дер Рое і що це за премія

Архітектурна премія ЄС носить імʼя Людвіга Міса ван дер Рое, де Людвіг – це імʼя, а Міс ван дер Рое – прізвище. Це німецько-американський архітектор, який народився в 1886 році. Міса ван дер Рое вважають класиком західної міської архітектури 20 століття. Серед його робіт – Нова національна галерея в Берліні й Меморіальна бібліотека Мартіна Лютера Кінга у Вашингтоні.

Нова національна галерея в Берліні

Меморіальна бібліотека Мартіна Лютера Кінга у Вашингтоні

Премію Міса ван дер Рое вручають за проєкти, які демонструють «концептуальну, соціальну, культурну й технічну досконалість». Це означає, що такі архітектурні рішення звертають увагу суспільства на сталі практики розвитку європейських міст, містечок і сіл, кажуть організатори премії.

Премію, яку ще коротко називають EUmies Awards, започаткували в 1988 році Європейська комісія, Європейський парламент і фонд імені Міса ван дер Рое. Вручають її що два роки за архітектурні проєкти, які втілили за цей час. Головний приз – 60 тисяч євро, нагороду у 20 тисяч євро також вручають за найкращий дизайн від нових архітекторів.

Як Україну представляли раніше

Українські роботи часто номінують на премію Міса ван дер Рое. У 2022 році за головну архітектурну нагороду ЄС позмагалися 15 проєктів з України. Серед них, зокрема, скляний «міст Кличка» над Володимирським узвозом, ЖК Tetris Hall й інші проєкти у Києві, Львові, Харкові та Дніпрі.

Поки що останнім лауреатом премії є навчальна будівля Town House для Кінгстонського університету в Лондоні, яку розробила студія Grafton Architects. Загалом Town House – це бібліотека Кінгстонського університету, яка має локації для навчання, кавʼярні, терасу на даху й вуличну читальну залу. Лекції й перформанси проводять в амфітеатрі. Будівля мала стати частиною нової візії району Кінгстон, яка би сполучила «яскраве представництво студентів із локальною спільнотою». 

ФОТО: Ed Reeve

У 2019 році переможцем премії став проєкт Transformation of 530 Dwellings – Grand Parc Bordeaux. Студія Lacaton & Vassal реконструювала й оновила три соціальні будинки у французькому місті Бордо, зведені на початку 60-х років. Мешканців будинків під час реконструкції не виселяли.

Сім українських проєктів номінували на премію Міса ван дер Рое у 2019 році. Серед них – Театр на Подолі, експериментальний публічний простір «Сцена» в Дніпрі й Центр імені митрополита Андрея Шептицького в Українському католицькому університеті.