Укус чи подряпина від собаки або кота рідко сприймають як загрозу, попри те, що вони бувають бути небезпечними для людського здоров’я. Найстрашнішим наслідком укусу може стати сказ. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ входить до першої п’ятірки хвороб, спільних для людей і тварин, що завдають найбільшого соціально-економічного збитку. 

В Україні щороку реєструють близько 100–120 тисяч осіб, які звертаються до медичних установ з приводу укусів тварин, із них 60% одержують лікування.

Ми поговорили з ветеринаркою Альмірою Пешковою та кінологинею Аляскою Вар’євою (Doglogicа) щодо того, як поводитися у випадку укусу тварини, як убезпечити свого улюбленця та чи можна виховати собаку, який ніколи не проявить агресії.

Якщо вкусив пес, якими мають бути перші дії постраждалої людини?

Відразу можна надати собі першу допомогу. Бажано промити рану під проточною водою. Якщо такої можливості немає, вода може бути й бутельована. Для промивання підійде розчин перекису та мильний розчин. Після цього потрібно викликати «швидку» або самостійно поїхати в лікарню. Якщо є сильна кровотеча, попередньо промиту водою рану слід перев'язати чистим бинтом чи тканиною.

До кого звертатися після укусу?

Можна звернутися до сімейного лікаря, щоб він видав направлення. Але це може зайняти певний час, тож є сенс одразу поїхати у травмпункт чи відділення невідкладної допомоги. Тварину в ідеалі слід показати ветеринару, щоб той визначив, чи не є вона хворою на сказ.

Чи кожен випадок вартий того, щоб звернутися до лікаря?

За будь-якої травми, чи це політравма, чи тварина вкусила вдома, медичний огляд є необхідним. Адже часом укус чи подряпина, які не лікують, можуть надалі завдати людині великої шкоди. Тобто для того, щоб уникнути небажаних наслідків у майбутньому, я б рекомендувала все ж поїхати до травмпункту або хоча б проконсультуватися з вашим сімейним лікарем. Але, на жаль, люди часто нехтують своїм здоров’ям. 

Є теорія, що собаки агресивно реагують на людей, схильних до тривожності або чогось подібного. Чи правда це?

Також є міф, що тварини відчувають прилив адреналіну в крові. Якщо ви бачите тварину й починаєте панікувати, відповідно, ви починаєте імпульсивніше рухатися, дивно поводитися, тим самим спричиняючи візуальну активність, яку собака може сприйняти не як агресію, а зацікавленість.

Чи є фіксований набір вакцин, які варто робити після укусу? 

Це буде частково залежати й від вашого самопочуття, але зазвичай усе на розсуд сімейного лікаря. Якщо у вас розвинуті серцево-судинні захворювання або якісь аутоімунні захворювання, то вакцинуватися варто тільки після консультації. Зазвичай призначають уколи від правця і, якщо є загроза, вакцинують від сказу.

Чи всіх тварин потрібно вакцинувати?

За мою практику, а це вже майже десять років, можна перерахувати на пальцях однієї руки, коли до мене особисто зверталися люди по довідку про те, що їхня тварина здорова. Зазвичай на перехожих нападають вуличні тварини, це близько 55%. Це може бути через страх або через голод. І знати, чи вакцинована тварина на вулиці, ми не можемо. Але багато хто відмовляється від вакцин і для домашніх тварин

Часто буває так, що до мене звертаються петперенти, мовляв, на мене напав кіт, чи варто мені вакцинуватись? Коли запитую, чи кіт вакцинований, вони відповідають: «Ні, нащо? Кіт не виходить із хати». Однак вакцинація тварин – важливий крок у догляді за улюбленцем.

Чи впливає порода на характер і подальше виховання собаки? Чи є «ген агресії»?

Гена агресії немає, тож немає агресивних чи, навпаки, – зовсім не агресивних порід собак, але генетика все ж впливає на особливості тварини та їхню схильність до прояву яскравих реакцій на подразники, включно з агресією. Також впливає рання соціалізація й особистий досвід собаки, ментальний і фізіологічний стан.

«Дійсно, комбінація певних генів впливає на те, наскільки ми вразливі до чогось. Як і люди, серед яких хтось більше вразливий до депресії, хтось – до азарту чи залежностей, собаки також можуть бути більш схильними до імпульсивних реакцій, у тому числі й агресії», каже кінологиня.

Агресія може бути цілком виправданою, наприклад, у ситуаціях, коли собака проявляє агресію у відповідь на загрозу, дискомфорт або біль. З боку петперента завжди варто аналізувати, що саме стало причиною агресії.

Як щодо безпритульних собак? Хто мав би контролювати їхню кількість, стан здоров’я та що найкраще робити людині після нападу безпритульної собаки?

Безпритульні собаки юридично є відповідальністю міста. Я лише мрію про те, щоб вони отримували належний догляд і допомогу не тільки від небайдужих людей і волонтерських організацій, але й на рівні місцевої влади. 

Після нападу безпритульної собаки в ідеалі необхідно показати цю тварину ветеринарному лікарю на предмет захворювання сказом, а також проконсультуватися зі своїм сімейним лікарем.

Як захистити свого собаку від безпритульних тварин і що робити, якщо від нападу постраждав улюбленець?

Насправді безпритульні тварини найчастіше не створюють загрози, варто просто обійти їх і місця їхнього відпочинку та харчування. У разі нападу безпритульної собаки на вашого собаку, варто відвезти обох тварин у ветклініку, де їм нададуть належну допомогу.

Які можуть бути причини нападу собак?

Найчастіше це охорона території, спроба захисту, страх. Але не варто виключати ймовірність захворювання сказом, особливо враховуючи статистику захворювання сказом в Україні. 

Також собаки можуть проявляти агресію внаслідок хвороби, у стані стресу, через переляк чи потребу в захисті. Агресія є способом комунікації, тож якщо людина ігнорує всі застережливі сигнали собаки та порушує його особисті кордони, є висока ймовірність натрапити на агресію тварини. «Кожна собака може проявити агресію, і це ніколи не залежить винятково від виховання», додає кінологиня.  

Яких правил вигулу собак варто дотримуватися?

Вигул собак без повідця карається попередженням або штрафом, а певні породи повинні перебувати у громадських місцях лише в наморднику. Це затверджено в ч1. ст. 154 КУпАП. З 10 листопада 2021 року до списку небезпечних порід собак, які повинні бути в наморднику, потрапила 51 порода. Увесь перелік можна проглянути тут.