Наталія виїхала з Бахмута з двома котами навесні 2022 року. Спершу вирушила до Дніпра, де шукали тимчасове житло за оголошеннями на Olx і за допомогою рієлторів. «Батьки навчили мене бути чесною, тому я всім говорила, що в нас [у родині] двоє дорослих, дитина і два коти». У відповідь чули однозначне «ні», – розповідає Наталія. Єдиним варіантом, який вдалося знайти родині, стала квартира подобово з доплатою по 100 гривень за кожного кота щодня.

Фото з особистого архіву Наталії

Серед великих українських міст Дніпро лідирує за кількістю недружніх до тварин орендодавців. Таких у місті 30%, свідчить статистика, яку надали The Village Україна в застосунку для оренди житла Bird від команди «Лун». Здавати житло людям із тваринами станом на листопад 2023 року готові 17% орендодавців. Приблизно така сама ситуація в Одесі, де 27% власників не приймають тварин і лише 17% не проти здати помешкання петперентам. У Києві, за даними Bird, людям із тваринами готові здавати житло 24,65% власників.

Тож знайти помешкання в столиці, куди вирішили рухатися з перенаселеного на той час Дніпра, виявилося не легше, розповідає Наталія. «Зрештою в одну квартиру ми заселилися «нелегально», не сказали, що в нас є тварини. Одного дня подзвонила власниця житла та запитала, чи живуть із нами коти. Ми відповіли, що ні. І тоді вона запитала, а чий це кіт сидить у нас на вікні. Словом, довелося шукати нову квартиру, – пригадує Наталія.

«За собаку беруть додаткову тисячу гривень»

   

Знайти орендодавицю, яка погодилася поселити родину з котами, вдалося за 3,5 місяці. Оскільки жінка сама утримувала собаку, з розумінням поставилася до орендарів із тваринами, навіть не взяла додаткової застави, відзначає Наталія. Проте впродовж кількох місяців власниця регулярно навідувалася до помешкання, щоб пересвідчитися, що тварини не шкодять.

«Сьогодні, на щастя, ми з житлом. Мої батьки виїжджали з Бахмута вже в жовтні. У них теж два коти та собака – усі спочатку були безпритульними, але стали домашніми. За собаку власники орендованого помешкання з батьків беруть додаткову тисячу гривень. А от батькам чоловіка з вівчаркою довелося оселитися в селі, бо в місті їх ніхто не брав. У приватному будинку з пічним опаленням їм, літнім людям, які все життя прожили у квартирі, складно. Але собака для них член родини, вони б його нізащо не залишили», – розповідає Наталія.

Фото з особистого архіву Наталії

Домашніх тварин, за результатами опитування 2018 року, утримують щонайменше половина українців. [Ці дані приблизні, оскільки в Україні відсутня обов’язкова реєстрація тварин.] Переважна більшість відзначає, що сприймає своїх домашніх тварин як членів сімʼї. Інша статистика свідчить, що внаслідок війни кількість тварин у притулках і на утриманні зооволонтерів у країні збільшилася в середньому на 60% (від 20 до 100% залежно від області). Це здебільшого домашні тварини, яких із різних причин не забрали під час евакуації, йдеться в дослідженні всеукраїнської ініціативи Save Pets of Ukraine і соціологічного центру «Соціоінформ».

Ольга Чевганюк

   

керівниця міжнародного відділу зоозахисної організації UAnimals

«Ми почали досліджувати проблему пошуку житла з тваринами саме з початку повномасштабного вторгнення. Уявіть, люди втрачають домівки, усе своє попереднє життя, вимушені починати все заново в новому місті. Свідомі люди беруть із собою своїх тварин. І тут замість підтримки українці, власники квартир, які мали би відчувати емпатію до вимушених переселенців, встановлюють обмеження, фактично ускладнюючи їм життя та ставлячи перед важким вибором», – коментує керівниця міжнародного відділу зоозахисної організації UAnimals Ольга Чевганюк.

Обмежень для людей із тваринами не має бути взагалі, вважають в UAnimals, особливо з огляду на обставини війни, коли притулки переповнені, а команди евакуацій щодня вивозять тварин із зон ведення бойових дій. «Що більше тварин прилаштовують у сім’ї, то більше ми можемо врятувати. Усі ризики, які мають орендодавці, можна легко звести нанівець, прописавши відповідні умови в договорі», – відзначає Чевганюк. 

Скільки житла доступно для орендарів із тваринами

   

У Києві лише 27% орендодавців надають можливість проживати у квартирі з домашніми тваринами, йдеться в дослідженні UAnimals і Dim.Ria, яке провели в жовтні 2023 року. Найбільше пропозицій для оренди з тваринами в Печерському й Шевченківському районах, а найменше – у Деснянському. Це здебільшого двокімнатні й трикімнатні квартири, свідчить аналітика.

Загалом в Україні лише 22% від наявних на ринку квартир здають людям із домашніми тваринами. Найвищі показники в Чернігівській області (29%), а найнижчі – у Житомирській (3,2%). У Dim.Ria зафіксували 15 782 квартири, які готові здавати людям із тваринами, серед них 1820 – з новим ремонтом. 

Оренду для людей із домашніми тваринами пропонують і в будинках, загалом їх 5272 по всій Україні. Статистика щодо будинків краща, ніж щодо квартир. Наприклад, для орендарів із тваринами доступні 40% від усіх будинків у Київській області та 36,5% у Києві. 

Схожу статистику надали в застосунку для оренди житла Bird від команди «Лун.місто». Так, за даними Bird, у Києві людям із тваринами готові здавати помешкання 24,65% власників, водночас у 17% оголошень ідеться про те, що тварини в помешканні заборонені. У Львові ці показники становлять 15% і 12% відповідно. У Харкові 20% орендодавців вказують, що не готові приймати в помешканні тварин, і лише 12% позиціюють себе як pet friendly. Найбільше недружніх до тварин орендодавців у Дніпрі (30%) та в Одесі (27%).

За чверть року статистика покращилася. «Коли Bird тільки запустив фільтр «можна з тваринами», було лише 16% власників оголошень, які вказували, що дозволяють оренду з хатніми тваринами. Ми завжди намагаємося покращувати ринок, тож завдяки інформаційній кампанії та величезному попиту на цей фільтр (його використовували на 60% активніше, ніж деякі інші фільтри, як-от поверх і вік будинку), ринок почав змінюватися, а інформацію щодо тварин почали вказувати в оголошеннях майже вдвічі частіше», – розповідає Product Manager Bird Олег Соломаха.

«В Одесі, Харкові та Дніпрі застосунок запущений усього тиждень, тому бачимо такі [відносно негативні – ред.] результати. Це ок, торік, коли запускалися у Львові, ми не могли додати половину оголошень, тому що не були вказані елементарно адреси, але вже за рік ситуація сильно змінилася. Тож ми віримо, що вплинемо на ринок і цього разу», – додає Соломаха.

Більша частина власників помешкань не вказують інформацію про те, чи доступне житло орендарям із тваринами, і це проблема, вважають у командах маркетплейсів.

«Дуже важливо вказувати цю інформацію в оголошеннях. По-перше, це дуже пришвидшує час пошуку і для орендаря, і для орендодавця. У середньому в понад 50% оголошень не вказана ця інформація, уявіть, скільки потрібно продзвонити оголошень, щоби знайти те, куди тебе пустять із твариною», – коментує рієлтор Олександр Житюк. Фільтр «із тваринами» доступний і на платформі Dim.Ria.

А як щодо вартості такого житла?

   

Статистика не демонструє чіткої кореляції між ціною за оренду житла та можливістю проживати в ньому з тваринами, каже продуктовий менеджер маркетплейсу Dim.Ria Віталій Поберезький.

«На вартість більше впливають інші чинники: район, стан ремонту, автономне опалення, енергозабезпечення. Крім цього, складно оцінити, на яку суму підняти вартість для орендарів із тваринами. Авжеж, є випадки, коли орендар і власник домовляються, наскільки це буде дорожче, але системності вони не мають – усе індивідуально», – відзначає Поберезький.

Те, що чинник pet friendly не впливає на вартість помешкання, підтверджує і рієлтор Олександр Житюк: «З мого досвіду, це суто принципова позиція власників. Вони або готові здавати житло людям із тваринами, або ні. Тобто систематичного підняття вартості не спостерігаю, але є поодинокі рієлтори, які таке практикують і прищеплюють, на жаль, власникам квартир. Наприклад, якщо у квартирі проживатиме пара, то радять ставити ціну 25 тисяч гривень на місяць, але якщо з песиком, то підіймати до 27 тисяч. Є шанс, що з часом це впливатиме на ціну». 

Чому для орендаря вигідно бути pet friendly 

   

Орендодавці, які позиціюють своє житло як pet friendly, можуть швидше знайти орендарів, каже рієлтор Олександр Житюк. «Оскільки є величезна кількість орендарів із тваринами, яких нікуди не беруть, дозволивши заселятися до квартири з тваринами, ви можете її дійсно швидко здати», – відзначає Житюк.

Крім швидкості здачі квартири та збільшення кількості потенційних орендарів, є й інші переваги для дружніх до тварин орендодавців, вважають в UAnimals. Наприклад, менша плинність орендарів.

«Будь-який орендодавець усвідомлює цінність довгострокової оренди на противагу частій зміні орендарів, яка, як правило, обходиться дорого. З домашніми тваринами зазвичай залишаються довше, оскільки помешкання, яке можна орендувати з твариною, наразі знайти складніше», – відзначає керівниця міжнародного відділу UAnimals Ольга Чевганюк.

«Крім того, домашні тварини допомагають зменшити стрес, а значить, орендарі будуть більш спокійні, що так важливо сьогодні, в умовах війни», – додає зоозахисниця.

Наприкінці літа 2023 року UAnimals і креативна агенція Bloom Buro запустили благодійну кампанію для просування «дружнього ставлення» до орендарів житла з домашніми тваринами. Постери на підтримку ініціативи пропонують розвішувати в закладах і громадських просторах.

«У кожного з нас є домашні улюбленці, тому ми знаємо, як інколи буває складно з прийняттям тварин і в публічних просторах, і у стосунках із власниками житла. Нашою кампанією ми хочемо створити позитивне ставлення до домашніх тварин, щоби більше орендодавців ставали добрішими до тварин і сприймали їх як повноцінних членів сімей, а не як «проблему», – розповідали в команді Bloom Büro.

Власникам житла варто шукати компроміс між тим, щоб убезпечити свою власність і зберегти її в якнайкращому стані, і тим, щоби надавати послуги людям із тваринами, вважають в UAnimals. «Зрештою питання ж не у тваринах, а у відповідальному ставленні орендарів до житла та в домовлених механізмах компенсації за можливу шкоду», – відзначала головна редакторка зоозахисної організації UAnimals Людмила Смоляр.

Якими можуть бути механізми компенсації за шкоду від тварини

«Здаючи квартиру людям із тваринами, орендодавці бояться пошкоджень ремонту та меблів, а також специфічних запахів. Клінінг можна включити в заставну суму, а пошкодження компенсувати, детально прописавши умови в договорі», – відзначає Ольга Чевганюк з UAnimals.

Зазвичай орендарям, які заселяються з твариною, у договорі просто ставлять вимогу компенсувати в повному обсязі будь-які пошкодження, завдані твариною. Для цього фотографують меблі або наводять їхній список і стан ремонту квартири в договорі. «Завірена та чітко вичитана експертами угода на цьому етапі розвитку ринку є оптимальним варіантом для обох сторін», – вважає продуктовий менеджер маркетплейсу Dim.Ria Віталій Поберезький.

У половині випадків також додають обов’язковий клінінг після виселення та додаткову суму на усунення специфічних запахів, якщо такі лишаються, говорить рієлтор Олександр Житюк.

«Але на практиці все залежить від власників та орендарів: частина власників досить по-простому до цього ставляться й навіть не враховують збитки, якщо вони незначні, і нічого не утримують. Але є і дуже скрупульозні, які за зіпсовані шпалери в одному місці наполягають замінити їх по всій кімнаті», – каже Житюк.

Також популярним механізмом компенсації стає подвійна застава, відзначає рієлтор: «Це не страхує від усіх ризиків, бо збитки можуть значно перевищувати цю суму, але це є фінансовим підтвердженням слів орендаря, який несе відповідальність за свою тварину».

У Європі та США, де ситуація з pet friendly житлом для орендарів подекуди навіть гірша, ніж в Україні (наприклад, у Британії станом на 2023 рік для людей із тваринами доступно 7% житла на ринку), орендарям також пропонують оплачувати клінінг або вносити більшу заставу. На випадок пошкодження майна тваринами радять оформити страхування. Якщо такі пропозиції надходять від потенційних клієнтів, орендарі на 40% частіше дозволяють їм заселятися з тваринами, свідчить дослідження лондонської служби порятунку тварин Battersea Dogs and Cats Home.

У Сполучених Штатах паралельно з додатковими заставними платежами та безповоротними депозитами pet fee для орендарів із тваринами є pet rent – щомісячна плата за тварину, яка може становити від 25 до 100 доларів. В окремих штатах і муніципалітетах діють закони, що обмежують суму, яку може стягувати орендодавець за тварину. Так, у Сіетлі безповоротний депозит може становити до 25% від щомісячної орендної плати.

«У США проводили дослідження, згідно з яким різниця у збитках між орендарями з домашніми тваринами чи без них незначна. Крім того, у більшості випадків вартість збитку покривають обов’язковим депозитом за тварину, і власник квартири не зазнає реальних збитків узагалі. Думаю, в Україні статистика була би така сама», – вважає Ольга Чевганюк з UAnimals.

Водночас, відповідно до американського законодавства, тварин-поводирів або тварин-компаньйонів, які супроводжують людей з інвалідністю, не відносять до домашніх тварин. Відповідно, з утримувачів таких тварин не стягують додаткову плату та комісії.

Як регулюють оренду з тваринами на юридичному рівні

   

Марина Суркова

   

віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України

В Україні оренда житла з тваринами, зокрема тваринами-компаньйонами, не регулюється законом, лише договірними стосунками між орендодавцем та орендарем. І саме механізм компенсації, який може бути прописаний у договорі оренди, забезпечить спокій орендодавцям, розповідає віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова.

«Не всі люди прихильно ставляться до тварин як удома, так і в публічних просторах, і справа може бути навіть не у страху псування меблів. Власники помешкань мають право самостійно встановлювати правила на користування своєю власністю та мають право відмовити орендарям із тваринами, це не є дискримінацією останніх. Так само це працює із закладами. Але з погляду моралі це неправильно, я вважаю. Я вітаю простори, дружні до тварин», – відзначає Суркова.

 

Оксана Галан

   

спеціалістка з поведінки собак і котів

Щоб покращити ситуацію на ринку оренди для опікунів тварин, останнім слід і самим дбати про свою репутацію, вважає спеціалістка з поведінки собак і котів Оксана Галан. Галан має трьох собак, із якими винаймає помешкання з 2014 року, відколи втратила власне житло в Донецьку.

«Нам [утримувачам тварин] потрібно піклуватися і про власників житла також. Щоразу, коли ми залишаємо квартиру, нам потрібно залишити такий досвід у цього власника, щоб потім йому захотілося знову пускати людей із тваринами. Якщо ви щось зруйнували, відшкодуйте. Якщо щось забруднили, відмийте або запросіть когось, щоби відмили. Це непросто, але це наша репутація», – відзначає фахівчиня.

Оскільки український ринок оренди житла здебільшого неофіційний (за приблизними оцінками, у 80–90% випадках оренда не ліцензована), немає й усталених механізмів компенсації, що б забезпечили спокій як власнику житла, так і орендарю з твариною, каже Галан.

«Через незахищеність обох сторін виникає напруга. Це насправді проблема для довгострокового вирішення, бо насамперед ідеться про вихід на білу сторону ринку. Якщо ми розглядаємо досвід європейських країн, більшість орендодавців там мають ліцензію. А в деяких країнах (наприклад, у Бельгії) неможливо в оголошенні вказати, що з тваринами не пускають, це вважатиметься притисненням. Хоча в особистій розмові тобі все ж можуть відмовити», – говорить Галан.

З 2018 року у Фландрії, що займає північну половину Бельгії, скасували пункт про заборону тварин у стандартному договорі оренди, відповідної домовленості досягли місцевий уряд та асоціація власників нерухомості. Зміни відбулися після судових позовів, поданих опікунами домашніх тварин проти орендодавців. Єдиними підставами для відмови орендарям із тваринами вважаються ситуації, коли тварини заборонені правилами, встановленими для всієї будівлі загалом, або коли площі помешкання «явно недостатньо» для утримання певної тварини. 

Усними домовленостями не захищені ні орендодавець, ні орендар, погоджується юристка Марина Суркова. Перший не має гарантій, що в разі псування меблів чи квартири в цілому отримає якусь компенсацію. «Орендаря ж можуть виселити в будь-який момент, навіть «завтра», якщо в нього немає договору, що він мешкає в цьому приміщенні», – говорить Суркова.

«Звичайно, коли ти живеш в орендованому помешканні й постійно переймаєшся, щоб твій собака жодного разу не загавкав, бо якщо це станеться, тебе назавтра виженуть, це стресова ситуація, і для власників тварин це зовсім не добре», – додає експертка з поведінки тварин Оксана Галан.

«Вважаю, що точно варто внести правки в закон щодо тварин емоційної підтримки. За кордоном тварини емоційної підтримки не вважаються домашніми тваринами. Крім того, за кордоном майновий кодекс забороняє будь-яку дискримінацію людей з інвалідністю. Це робить незаконним виселення когось за те, що вони володіють службовою твариною або твариною-помічником. Щодо інших домашніх улюбленців, я думаю, це питання все-таки зміни ставлення людей до тварин», – відзначає керівниця міжнародного відділу UAnimals Ольга Чевганюк.

А як щодо великих тварин у квартирах? Чи ок це для самої тварини? 

   

Згідно з українським законодавством, умови утримання тварин повинні відповідати їхнім біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, а також задовольняти їхні природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності. Хижаків, великих птахів, отруйних тварин, великих рептилій, як-от крокодилів і великих змій, утримувати вдома заборонено. 

«Утримувачі [заборонених видів] можуть стверджувати, що «люблять» тварину, але будьте певні, їхнім «домашнім улюбленцям» некомфортно. Їхні потреби не покриють ані квартира, ані маленький вольєр. І утримання таких тварин удома є просто експлуатацією заради власної розваги. Те саме стосується й великих собак, тобто це відповідальність людини – створити умови, що відповідають їхнім особливостям», – говорить керівниця міжнародного відділу UAnimals Ольга Чевганюк.

Знайти житло з кількома тваринами або, наприклад, великим собакою особливо складно, відзначає Оксана Галан, яка утримує вдома трьох чималих собак. Часто уявлення про поведінку великих собак є помилковим, відзначає експертка. «З джек-рассел-тер’єром жити складніше, ніж із маламутом», – каже Галан, підкреслюючи, що масивні собаки, якщо їм дати достатнє навантаження під час прогулянок, удома будуть поводитися навіть спокійніше за представників невеликих та активних порід, як-от такса чи джек-рассел-тер’єр.

Водночас важливо, щоб тварина мала можливість залишитися у своєму індивідуальному просторі, відзначає експертка. «Тобто, наприклад, якщо це великий собака, уявіть, що йому потрібен додатковий радіус щонайменше як його корпус, де повз нього взагалі не ходять, через нього не переступають», – пояснює Галан.

Тож комфорт тварини у квартирі залежить не так від співвідношення її розміру та площі помешкання, як від того, як житло облаштоване, і від стилю життя її опікунів, відзначає експертка. «Є люди, які нормально ставляться до того, що прогулянка із собакою може займати 4–5 годин на добу. Звичайно, собака, коли отримав таке навантаження, якщо він має здорову поведінку, прийде додому та спатиме. Собака спить 15 годин на добу, навіть 11 годин для тварини це замало. Не потрібно думати, що поки ви будете на роботі вісім годин, вона ходитиме квартирою, збиватиме та гризтиме все навкруги», – каже Галан.

Фото з особистого архіву Оксани Галан

Водночас петперенти відповідальні за те, щоби забезпечити природні потреби тварини в помешканні та надати їй для цього інструменти. «Коту необхідно залишати свої мітки завдяки подушкам і кігтям. І він це робить, коли дряпає щось. Тому щоб уберегти диван, важлива наявність кігтеточок удома. Собаці потрібно залишати й візуальні знаки, і запахові, тому вони часто щось надгризають. Для цього ми використовуємо іграшки спеціального типу, що підходять конкретно цьому собаці. І тоді він гризе не ніжки стола або дивана, а іграшки, які ми йому запропонували», – коментує експертка.

«Тобто ми знаходимо інструменти, за допомогою яких можемо забезпечити потреби саме цієї тварини, і це наше зобов'язання. І якщо вже вона щось згризла чи подряпала через наше недопрацювання, то наше наступне зобов'язання – це відшкодувати те, що вона згризла у власника в житлі», – каже Галан.

Кількість домашніх тварин, яку може утримувати людина в помешканні, не обмежена певною цифрою, каже юристка Марина Суркова. «Вона обмежується лише можливістю забезпечити їм умови, відповідно до вимог закону. Тобто якщо людина може забезпечити десять котів чи десять собак, то вона може їх утримувати. Але це передбачає не лише корм, воду, простір для рухів і можливість вигулу, а ще й ветеринарні послуги: як щорічні щеплення, обстеження, так і надання ветеринарної допомоги, коли тварина хворіє», – відзначає юристка.

Локальні правила в деяких містах встановлюють обмеження за площею. Так, у Харкові, згідно з правилами, для кота має бути виділено не менш як 6 м² помешкання, без урахування мінімуму в 14 м², передбаченого законом для людини. Але такі правила не враховують особливості порід та індивідуальні характеристики тварин, а також суперечать законам, що мають вищу юридичну силу, вважає Марина Суркова.

«Думаю, у чинному законодавстві цей аспект нормально прописаний. Звісно, ми повинні обмежити такі випадки, коли людина набирає 30–40 котів в однокімнатну квартиру, не маючи можливості їх усіх забезпечити ветеринарними послугами. Але, напевно, якби в нас функціонували притулки державної та комунальної форм власності, то і проблем би таких не було, коли люди беруть собі дуже багато тваринок у квартиру [близько 90% безпритульних тварин у Києві утримують волонтери]. Бо часто це роблять волонтери, які прилаштовують тварин. Притулки переповнені, тому людям спочатку доводиться нести тварину до себе, і вже звідти шукати їй новий дім», – каже Суркова.

Обкладинка та ілюстрації: згенеровані штучним інтелектом у сервісі Bing за допомогою Dalle-3