Власники домашніх тварин, як і інші громадяни, мають свої права й обов’язки. З обов’язків – піклуватися про тварину та забезпечувати їй, цитуючи Закон України, «необхідні умови, що відповідають біологічним, видовим та індивідуальним особливостям тварини». Щодо прав, то вигулювати собак або гратися з ними без повідця можна не всюди.

Наприклад, на території деяких ЖК діють правила, що забороняють або обмежують вигул собак. Зокрема, у ЖК «Файна Таун» обурення мешканців переросло в окремий рух боротьби власників домашніх тварин за свої права.

Ми поспілкувалися з мешканцями ЖК «Файна Таун», його керівною компанією, юристкою-зоозахисницею, а також керівною компанією іншого ЖК і забудовника та власницею песика з іншого міста, щоб зрозуміти, як це регулюється.

Що сталося в ЖК «Файна Таун»

   

Мешканець ЖК та ініціатор руху за права тварин Антон Сергієвський розповідає, що придбав квартиру на етапі будівництва. Тоді ні про які особливі правила на території ЖК не йшлося. У рекламі було повно кадрів із дітьми й собаками на газонах, ЖК був підписаний як pets friendly. Однак коли за два роки будинок добудували та ввели в експлуатацію, його ознайомили з правилами. 

«Без підпису під правилами не віддавали ключі. Їхня позиція була такою – якщо вас не влаштовує, ми не підпишемо договір, повернемо вам за інвестиційним договором суму, яку ви нам заплатили, і шукайте інші варіанти, які вам підходять. Це при тому, що за два роки ціни на нерухомість сильно виросли, а нам би повернули кошти не за актуальною вартістю, а ті, які були на момент покупки», – розповідає Сергієвський. 

На той час в Антона не було песика, але його обурило те, що права власників тварин утискають – їм було заборонено перебувати з тваринами на території ЖК, ступати на газони. Охоронці, коли бачили людину із собакою, виганяли її за межі ЖК і відправляли гуляти в парк через дорогу. Це при тому, що всі мешканці щомісяця платять за утримання прибудинкової території за тарифом 22 гривень за метр плюс 250 гривень за охорону. Тобто утримання прибудинкової території за квартиру в 60 квадратних метрів обходиться в майже 1600 гривень. І неважливо, якою з активностей на території ти користуєшся – дитячі майданчики, баскетбольні кільця, новий газон і збиті автомобілістами стовпчики ремонтують спільним коштом усіх мешканців.

«На території ЖК є багато активностей для всіх: дитячі та спортивні майданчики, футбольне, баскетбольне та волейбольне поле, басейн, барбекю-зона, гамаки, альтанки – є умови для всіх категорій людей. Для автомобілістів є паркінг, і коли закінчилися паркомісця, відкрили додатковий тимчасовий паркінг. Таке враження, що намагаються створити умови для всіх, крім власників тварин. Хоча тут ще питання, кого більше: любителів поганяти в футбол на вихідних чи власників тварин, яким треба двічі на день вигулювати песика», – коментує Сергієвський.

Антон завів собаку після початку повномасштабного вторгнення й пересвідчився в тому, наскільки складно жити в цьому ЖК із домашнім улюбленцем. На газонах розміщені таблички «Вигул собак заборонено», за ним, коли він виходив із песиком, постійно стежила охорона, відбувалися регулярні конфлікти, він навіть телефонував у поліцію, щоб зрозуміти, чи дійсно щось порушує. Після чергової сварки з охоронцем, який просив вийти із собакою за територію ЖК, Сергієвський вирішив розібратися із законами та звернутися до керівної компанії з проханням знайти компроміс.

Так, він опитав сусідів і створив лист-звернення до керівної компанії ЖК «Файна Таун» і девелопера KAN Development, де зосередився на неможливості його як власника песика виконувати свої обов’язки. Адже тварину, згідно зі статтею 18 Закону України №3447-IV про загальні правила поводження з тваринами, не можна примушувати до виконання неприродних дій (наприклад, терпіти та стримуватися від здійснення фізіологічних потреб, якщо треба пройти через увесь ЖК до його виходу) або травмувати (наприклад, примушувати собаку влітку ходити по розпеченому асфальту й забороняти їй ступати на газон – це може спричинити опіки).

Звернення підписали 350 мешканців ЖК (загальна кількість людей, які сплачують за прибудинкову територію – близько 2000, але не всі вони живуть у ЖК). У зверненні йшлося зокрема про те, що власники тварин зобов’язані прибирати за своїми улюбленцями, водити їх на повідці й у наморднику (для небезпечних порід), ходити в туалет на газоні заборонено – це можна робити в тих ділянках, де замість газону лежить кора дерев. Також ініціативна група мешканців запропонувала лишити один великий газон лише для дітей.

За два тижні керівна компанія розглянула лист. Правила не змінилися, однак з’явилося негласне правило – охоронці більше не мають зганяти з газону власників собак, якщо тварина перебуває на повідці. Не всі мешканці ЖК про це негласне правило знають, таблички на газонах про заборону вигулу залишаються, тому іноді стаються некомфортні ситуації, коли хтось із сусідів починає кричати з вікна: «Приберіть собаку з газону».

За словами Сергієвського, і забудовник, і керівна компанія обіцяли від початку створити окремий майданчик для вигулу собак, але його досі немає. Навіть після листа звернення ситуація не змінилася. Також активіст зазначає, що з моменту, коли собакам дозволили ставати лапами на газон, якість газонів не погіршилася.

Де ще забороняють вигул?

   

Ілона Кислова з Полтави розповідає, що в місті немає спеціальних майданчиків для вигулу песиків, зелених зон дуже мало, оскільки багато насаджень комунальники закривають плиткою, а в парках і скверах усюди стоять таблички «Вигул собак заборонено». Переважно всі таблички одного зразка, хоча є й саморобні.

Певний час Ілона жила у Львові, де є спеціальні майданчики для вигулу песиків, і таблички також відрізняються – на них вказано, що заборонено вигул собак без повідців. «У такому випадку мені зрозуміло, що я можу вигулювати собаку, але маю дотримуватися певних правил, і це абсолютно нормально», – розповідає Кислова.

«У моєму розумінні знак, за допомогою якого з нами комунікують як зі свідомими громадянами, має бути зрозумілим, нести в собі певний сенс і передбачати відповідальність за невиконання цієї заборони», – ділиться Кислова. Знак, який Ілона бачить у Полтаві на всіх зелених зонах, на її думку, не є інформативним, оскільки це єдині місця, де можна вигуляти песика. 

Вона говорить про те, що іншим містам варто брати за приклад Львів, оскільки там є і спеціальні зони для вигулу песиків, і знаки часто роз’яснюють, для яких саме песиків потрібен намордник тощо.

Щоб підсвітити безглуздість цього знаку, Ілона вирішила встановити альтернативні знаки «Вигул собак вітається». З візуалізацією меседжів на стікерах Ілоні допоміг її чоловік Денис Чернявський. Вони розмістили близько десяти стікерів поверх знаків, що вже є, і жоден зі стікерів не був знятий. Хоча фізично це зробити просто. Кислова додає, що це через те, що самі комунальники не те, що не стежать за виконанням того, що написано на знаку, а й не контролюють ці таблички. «Можливо, ніхто не розуміє, нащо ці знаки взагалі стоять», – додає.

Що кажуть керівні компанії ЖК

   

Редакція The Village Україна звернулася за коментарем до керівної компанії ЖК «Файна Таун», там відповіли, що обмеження вигулу тварин на території житлових комплексів продиктований законодавством України, а саме ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення. 

«Ми завжди намагаємось врахувати побажання всіх наших мешканців, тому зважуємо різні думки з приводу вигулу тварин на газонах, розташованих на прибудинковій території:

  • Гігієнічні аспекти: Тварини, особливо собаки, можуть залишати за собою залишки, як-от кал, сеча або волосся, що може бути неприємним для людей, які користуються газонами або дитячими майданчиками.
  • Безпека дітей і дорослих: Дитячі майданчики призначені для безпечної гри дітей. Присутність тварин на таких майданчиках може створювати небезпеку для дітей у вигляді укусів, подразнень або несприятливих алергічних реакцій.
  • Психологічний стан: Не всі люди комфортно почуваються поруч із тваринами, і вони можуть відчувати стрес або тривожність, коли бачать або спілкуються з ними на газонах або майданчиках.
  • Збереження природного середовища. Вигул тварин на них може завдати шкоди рослинам і трав'яним покривам.
  • Можливість контролю: Контроль за тваринами на газонах і майданчиках може бути складним, і власники тварин не завжди можуть гарантувати, що їхні улюбленці не завдають шкоди іншим».

З урахуванням цих аргументів, у ЖК ухвалили рішення про обмеження вигулу тварин на газонах і дитячих майданчиках. Також зазначають, що в пішій доступності від ЖК є парк «Веселка», у реновацію якого забудовник також вклав кошти.

У власників собак, які живуть у «Файна Тауні», на це є контраргумент, бо, на їхню думку, так само можна відправити людей займатися спортом поза територією ЖК, або паркуватися поза територією ЖК, адже всі групи мають бути рівні у своєму комфорті перебування на території комплексу.

Також керівна компанія наводить приклади таких міст, як Париж, Лондон, Амстердам, Берлін чи Барселона, де є суворі правила вигулу тварин – заборона вигулу без повідця та в місцях, що не є спеціально обладнаними для вигулу собак.

Директор керівної компанії KК Atmosfera Олексій Ярчевський розповів The Village Україна, що при формуванні внутрішніх правил ЖК мають керуватися думкою про кожну груп мешканців: і тих, хто має тварин, і тих, хто їх не любить, а також керуватися законами України. Серед локальних обмежень, які випливають із законодавства, Ярчевський називає заборону перебування домашніх тварин на дитячих і спортивних майданчиках, а також обмеження користування газонами на період засівання та відновлення. Ці обмеження є тимчасовими й аргументовані відновленням озеленення. Про початок дії таких обмежень мешканців повідомляють заздалегідь у мобільному додатку. 

З правилами, що діють на території ЖК, мешканці ознайомлюються, коли вже підписують договір із керівною компанією. 

Ярчевський розповідає, що ситуації бувають різні, зокрема ініціатором конфлікту й тим, хто намагається заборонити вигул тварини, може бути не керівна компанія, а мешканець будинку. «Основа непорозумінь – спільнокореневість слів «гуляти» й «вигул». Вигул – це набір із двох конкретних дій, який має суворо регламентуватися. Тому ми отримували запити на заборону вигулу собак у внутрішніх дворах комплексів із сенсом «заборонити перебування». У таких випадках ми ведемо роз’яснювальну роботу, що перебувати тваринки можуть де завгодно, а правил вигулу мають дотримуватися», – коментує Ярчевський. 

Також ЖК можуть ухвалювати тимчасові рішення. Наприклад, у період більш жорсткої комендантської години в ЖК дозволяли необмежені активності з домашніми тваринами у внутрішніх дворах. Зараз цей дозвіл не діє. 

Тож де слід вигулювати тварину

   

Марина Суркова, юристка і віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України, пояснює, що в законодавстві немає терміну «вигул» і бюрократичною мовою його пояснити не можна. Однак варто розрізняти вигул і супровід тварин.

Марина Суркова

   

віцепрезидентка Асоціації зоозахисних організацій України

Вигул може здійснюватися у спеціально відведених місцях, які позначені табличкою чи написом про те, що це – майданчик для вигулу тварин. А супроводження – це будь-який вихід поза межі будинку чи квартири, де утримують тварину.

Є Закон України про захист тварин від жорстокого поводження, але там немає правил вигулу тварин. Хоча є підзаконні нормативно-правові акти місцевого значення. Це правила утримання домашніх тварин у певному населеному пункті, затверджені органами місцевого самоврядування. У Києві це «Правила утримання собак і котів у місті Києві», з якими можна ознайомитися на сайті КМДА. 

У цих правилах пунктом 5.6 зазначається, що особа може здійснювати вигул без повідця лише в місцях і зонах для вигулу тварин, які позначені відповідними знаками або написами. Також, згідно з «Положенням про функціонування місць і зон для вигулу тварин у м. Києві», дозволяється вигулювати собак на прибудинкових територіях із тильної або технічної сторони будинку. У парках заборонено вигулювати собак, але не заборонено їх супроводжувати на повідцях. Якщо ви йдете із собакою на повідці, а для собак небезпечних порід у наморднику, ви маєте право її супроводжувати.

Правила вигулу і його заборони встановлює орган місцевого самоврядування, а також інші установи та структури, що мають власну приватну територію. Наприклад, підприємства можуть регламентувати, чи можна вигулювати собак на їхній території та де конкретно це робити.

Щодо заборони вигулу собак на території житлового комплексу, використанням прибудинкової території займається ОСББ. Але такого роду питання, як заборона чи обмеження вигулу собак на території ОСББ, не може вирішуватися одноосібно або керівником, для цього мають відбутися загальні збори мешканців.

Згідно з нормами утримання домашніх тварин у місті Києві

   

Власники тварин повинні:

  • поставити тварину на особистий облік відповідно до Правил в уповноваженому органі КМДА https://pets.kyivcity.gov.ua;
  • забезпечити тварині можливість у задоволені її природних потреб у їжі, воді, сні, рухах, у природній активності й інших;
  • забезпечити постійний догляд, ветеринарний нагляд;
  • навчати собак за визнаними навчальними програмами;
  • забезпечувати тишу з 22:00 до 08:00 та не порушувати громадський порядок;
  • дотримуватись санітарно-гігієнічних норм утримання тварин, зокрема, прибирати екскременти в місцях загального користування;
  • запобігати прояву небезпечних дій щодо до людей, інших тварин і майна;
  • упереджувати можливість безконтрольного виходу тварин за межі їхнього утримання.

Власникам тварин заборонено:

  • жорстоко поводитись із тваринами, знущатися, знищувати їх;
  • проводити собачі бої, а також селекціонувати, навчати та використовувати собак для боїв;
  • використовувати собак і котів для отримання з них м'яса і шкурок;
  • навчати собак атакувати людину в життєвоважливі органи;
  • купати тварин на території міських пляжів й у фонтанах.