The Village Україна дізналися більше про котів, які живуть у незвичних міських локаціях: від салонів краси до ІТ компаній.

Кіт Вася

студія йоги Ishvara Yoga


Вася відрізняється самодостатністю, мудрістю та особливим поглядом на різні речі та пропозиції.

Вася живе у студії вже більше трьох років. Знайомі Анатолія Зенченка – директора студії – підібрали його з вулиці маленьким кошеням. Вони ж його виростили до підліткового віку, а потім подарували у студію Анатолію. Усім колективом вибирали ім’я, і вирішили назвати на честь індійського ведичного верховного мудреця Васіштха, що за міфологією є одним із прабатьків усіх земних створінь. У скороченому вигляді українська версія імені – Вася.

Доглядають за котом дівчата адміністратори: розчісують, підстригають кігті, купають та купують спеціальний корм. За словами працівників студії йоги, Вася відрізняється самодостатністю, мудрістю та особливим поглядом на різні речі та пропозиції.  Навіть при відчинених дверях і вікнах Василій не покидає студію – можливо, він відчуває себе повноцінним володарем простору. Кота обожнюють клієнти та учні студії, він залюбки бере участь у заняттях на спеціальному килимку, позує на фотосесіях з йогами.


Кіт Еліот

кав’ярня «Хармс»


Багато хто вважає Ела сумним мізантропом і байдужим до світу котиком

Еліот з’явився у «Хармсі» у період відкриття закладу, коли ще був крихітним кошеням. Про нього турбуються усі члени команди рівною мірою. Працівники кафе люблять котика та інколи називають між собою «котлеткою».

У закладі кажуть, багато хто вважає Ела сумним мізантропом і байдужим до світу котиком. «Проте бачили б ви який він грайливий вранці, як стрибає по книжкових полицях і наполегливо просить почухати за вушком. Це класичний ритуал, без якого Хармс вранці не Хармс».


Кішка Настєнька

клуб Closer


З віком почала ходити тільки на великі вечірки, як «Closer Маскарад» чи день народження клубу

Кішка Настя живе на території арт-комплексу Closer ще з моменту, коли тут була просто фабрика. Вона гуляє там, де їй заманеться: від магазину Sofa Store до танцполів. За твариною доглядає майже вся команда Closer. Але, за словами працівників, кішка дуже самостійна. Осінь та весну Настя живе в Sofa Store. Зиму – у кіномайстерні ЮГА, що на території фабрики. А все літо вона на вулиці, часто відпочиває у дворі та на території «Лесного Причала». Настя ходить на вечірки. Але, за словами команди, з віком почала ходити тільки на великі вечірки, як «Closer Маскарад» чи день народження клубу.

Настю люблять відвідувачі, і приносять їй подарунки. У кішки навіть є свій акаунт у Facebook, де вона зазначена власницею Closer.


Кіт Сiльвер

пирогова «Николай»


Сільвер – спокійний за характером, добре реагує на гостей

За породою Сiльвер – мейн-кун. Його рідна сестра Сiльва живе у іншому закладі мережі на Богдана Хмельницького. Перший котик у мережі з’явився у пироговій на Саксаганського –  його привезла керуюча мережею. Потім спеціально завели двох кошенят мейн-кунів і у інших закладах.

Сільвер – спокійний за характером, добре реагує на гостей. Його можна погладити та взяти на руки. Кіт має свою мисочку в кутку залу. Часто відвідувачі спеціально приходять у пирогову, аби погладити кота.

На шиї у кота є GPS-датчик – про всяк випадок. Сільвер любить сидіти біля дверей, які виходять на пішохідну зону Сагайдачного.


Кішка Жозефіна

салон SELF Branding Center


Кішка – зірка Stories клієнтів салону

Жозефіна – вже з третього покоління котів, які живуть у дворі на Костянтинівській. Бабусю Жезіхи – кішку Анжеліку зі смарагдовими очима – колись прийняв у себе, сусідній з салоном краси, меблевий магазин.

Спочатку всі вважали, що це кіт, і називали просто Жоріком. Коли в старшому віці виявилося, що це киця – і Жозіка почали називати Жозефіною.

У Жозефіни є своя мисочка, іграшки та нашийник, що підходить до фірмових кольорів салону. Але за кішкою доглядають усім двором.

Жозефіна вільно заходить в салон, любить сидіти на оксамитовому кріслі. Кішка – зірка Stories клієнтів салону. Але якщо у когось алергія, тоді її випускають на двір. Часто, перед закриттям вона ховається між кріслами, і залишається у приміщенні на ніч.


Кіт Хувер

офіс MacPaw


Хувер за своїм покликанням – маркетолог, і допомагає популяризувати продукти

Хувер – білий пухнастий кіт з очима різного кольору: блакитного та зеленого. Ім’я йому обирали усією компанією шляхом голосування: були варіанти назвати кота Кефіром чи Сніжком. Але назвали саме Хувер (пилосос – англ.), бо кіт змітав усю їжу, яку знаходив у офісі.

В офісі MacPaw є ще один кіт – Фіксель, який з’явився за кілька років до Хувера. «Коли влітку 2015 року ми переїжджали до нового більшого офісу, вирішили знайти компанію для Фікселя, аби він не почував себе самотньо. У кішки однієї з наших колег тоді народилися кошенята, одним з яких і був Хувер».

За двома котами в офісі доглядають співробітниці, які дбають про порядок і чистоту в офісі. На вихідних чи під час зимових канікул, хтось із колег забирає котів до себе додому.

В офісі коти серйозні, відвідують зустрічі, а іноді й допомагають писати код, застрибуючи на клавіатуру одразу чотирма лапами. Хувер любить виходити на терасу і разом із працівниками займатися йогою.

У компанії розповідають, що Хувер за своїм покликанням – маркетолог, і допомагає популяризувати продукти. «Коли ми випускали в світ нову рекомендаційну систему на Setapp, ми створили серію банерів для Product Hunt, на одному з яких був наш кіт Хувер. Це дуже повеселило Раяна Хувера, засновника Product Hunt, який потім навіть зробив твіт про кота-тезко. Зрештою, Setapp став тоді не лише продуктом дня, а й продуктом року на Product Hunt. Так наш котик Хувер допоміг нам виграти Golden Kitty Awards».