Війна впливає не лише на дорослих, а і на дітей, як би батьки не намагалися їх захистити. Проте лікарі зазначають, що наслідки такого впливу ми побачимо тільки через роки, а поки закликають не відкладати на потім важливі обстеження, зокрема й кардіологічні.

Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України – одна з передових хірургічних клінік у світі. За останні 10 років тут проконсультували 281 559 українців. За віковим складом пацієнтів і рівнем складності операцій, які тут виконуються, медична установа посідає перше місце в Європі.

The Village Україна разом із мережею «Аптека Доброго Дня» й завідувачкою Центру кардіології та кардіохірургії розповідають батькам, коли варто відвести дитину до кардіолога, як помітити в неї проблеми із серцем і які є способи їх вилікувати.

Юлія Кіян

завідувачка відділення Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України, понад 20 років допомагає одужати дітям із вадами серця

Недостатньо послухати: як часто варто обстежувати дитяче серце

До кардіолога варто звернутися до того, як дитині виповниться рік – бажано за місяць-два після народження. Зауважте, що недостатньо, щоби лікар тільки послухав серце або зробив електрокардіограму. Треба обов'язково зробити УЗД органа, адже більшість вад не можна почути вухом, а кардіограма виявляє лише порушення ритму.

Якщо після УЗД лікар підтвердив, що із серцем усе в порядку, то подальше ультразвукове обстеження варто проходити раз на два-три роки. Єдиний виняток – коли дитина перенесла важку інфекційну хворобу, як-от Covid19, скарлатину або гнійні інфекції (ангіна, пневмонія, отит, бронхіт). Робити обстеження варто після одужання, коли в дитини вже немає температури.

У дітей серце не болить: як батькам запідозрити серцеву патологію

Біль у серці для дітей нехарактерний. У більшості випадків причиною скарги будуть порушення постави, м'язові болі чи защемлення нерва. Однак не можна виключати й міокардит чи перикардит.

А от якщо у вашої дитини синіють пальці та нігтьові фаланги на руках і ногах, коли в спокійному стані, не після бігу, її серцебиття таке сильне, що вона втрачає свідомість, – варто звернутися до кардіолога.

УЗД й електрокардіографія: як діагностують і лікують серцеві захворювання в дітей

Щоби лікар діагностував патологію й дав поради, дитина повинна обов'язково пройти електрокардіографію, що виявляє порушення ритму, й УЗ-дослідження серця, що показує структурні порушення й анатомічні проблеми, якщо вони є.

Серед методів лікування є:

  • консервативні, що стосуються запальних процесів: перикардитів, міокардитів,
  • хірургічні, коли лікар за допомогою розрізу прибирає ваду серця,
  • ендоваскулярні, коли через артерію вени на нозі вводять імплант.

Серед патологій, що зустрічаються найчастіше, вада міжпередсердної перегородки. За маленькою дитиною зовсім не видно, що в неї є проблеми: вона може частіше мати бронхолегеневі захворювання, трохи не добирати масу, але добре розвиватися. Виявити дефект може лише УЗ-дослідження, тому дуже часто батьки шоковані тим, що дитина хвора.

Лікують таку ваду ендоваскулярним методом: ставлять оклюдер (так називається імплант) без розрізу, через вену на нозі. У такому випадку дитина не має больових відчуттів, коли прокидається, а також не потребує реабілітаційного періоду – на наступний день після операції вона зможе поїхати з батьками додому. А ще діти можуть не переживати, що в них лишиться шрам.

Спорт і своєчасне обстеження: яка є профілактика хвороб серця в дітей

Основна профілактика – своєчасно навідуватися до кардіолога. Через пандемію Covid19 і повномасштабне вторгнення багато дітей, на жаль, не пройшли обстеження, а рання діагностика хвороби дуже важлива.

Якщо ваша дитина все-таки має ваду серця, і фахівець, який робив УЗ-діагностику, каже, що немає потреби в диспансеризації, – не виключайте спорт із дитячого життя. Діти із серцевими хворобами не потребують спеціальної групи на фізкультурі, як її часто, на жаль, роблять.

Оклюдери для дитячих сердець: як допомогти рятувати маленькі життя

Один оклюдер коштує приблизно 4 тисячі доларів. Зараз Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України допомагає мережа «Аптека Доброго Дня», що запустила благодійну акцію «Сильні серця». Компанія перераховує на допомогу 2 гривні з кожної проданої одиниці ряду косметичних брендів Міжнародному благодійному фонду «Дитяче серце», а вони – Центру.

Збір триватиме до кінця серпня, і кожен може допомогти врятувати дитяче життя, придбавши в мережі аптек косметику брендів: Beter, Original Botanic, Numee, Sans Soucis, DR Scheller, Biovegane, Evoluderm, Naturint, Elifexir, Babaria, Agrado, Corine de Farme, KIN, Lactovit, Denenes, Anian, Biovene, Conscious.


Під час війни немає людини, яка не потребує підтримки. Хтось – більше, хтось – менше, але відчувати турботу важливо кожному. «Аптека Доброго Дня» завжди прагнула подарувати піклування. Це основна місія нашої роботи, зараз ми реалізуємо дуже важливу ініціативу. Разом із вами, нашими клієнтами, ми плануємо допомогти дітям, яким украй потрібна увага. Вірю, що нам вдасться допомогти малюкам, які мають рости в любові. Адже що може бути важливіше за щасливе дитяче серце


– говорить Оксана Кириченко, CEO мережі «Аптека Доброго Дня».

Матеріал підготовлено за підтримки