Кабмін спростив процедуру всиновлення та влаштування дітей у нову сімʼю, повідомляє Міністерство соціальної політики.

Родина, яка перебуває в процесі всиновлення, зможе забрати дитину до того, як суд винесе відповідне рішення. Але родина повинна отримати від райдержадміністрації чи місцевого виконавчого органу схвальний висновок про доцільність усиновлення.

Термін дії довідки про проходження курсу підготовки виховання дітей триватиме 24 місяці. Після завершення навчання майбутні усиновлювачі, прийомні батьки, опікуни отримають довідку впродовж пʼяти робочих днів (термін скоротили вдвічі). Установа, яка проводила навчання, має надіслати відповідний документ до служби в справах дітей електронною поштою.

Також спростили процедуру оформлення опіки чи піклування для сімей, у яких член подружжя перебуває на військовій службі. Родини зможуть подавати довідку про стан здоров’я військової чи військового протягом 15 календарних днів після повернення.

 

Чому дітям важливо мати сім’ю, які бувають форми сімейного виховання і що змінилося в процедурі всиновлення під час повномасштабної війни. Розпитали Олену Ремень, керівницю експертної групи з альтернативних форм сімейного виховання й усиновлення Координаційного центру з розвитку сімейного виховання й догляду дітей.