Поштово-логістична група компаній Meest передала дитячій лікарні святого Миколая робота-хірурга Da Vinci Si, який допомагає проводити складні хірургічні операції для новонароджених дітей.

Роботом Da Vinci Si можна керувати дистанційно через роботизовані «руки», які проводять операцію під керуванням хірурга. Відповідна система дозволяє здійснювати операції з точністю, мінімальними розтинами та меншою витратою крові.

За допомогою робота-хірурга проводять різноманітні видалення й трансплантацію органів. Система, яку передали лікарні святого Миколая, є першою у дитячій лікарні, а також адаптована до проведення операцій для дітей, зокрема новонароджених. Вартість обладнання разом з доставкою в Україну складає складає 7,5 мільйонів гривень.

 

 

«Медицина у світі роботизується. Це важливо, бо дозволяє мінімізувати похибки та зменшити ризики під час хірургічних втручань. З наступного тижня система обладнання працюватиме на постійній основі», – каже генеральний директор Першого територіального медичного об'єднання, до якого входить лікарня святого Миколая Олег Самчук.

У 2020 році компанія Meest передали подібну систему лікарні святого Пантелеймона, нею також користуються спеціалісти лікарні святого Миколая. За цей час Da Vinci допоміг прооперувати близько 40 дітей.

 

У січні виконали першу в Україні операцію на серці із застосуванням робота Da Vinci у Львові. Операцію провели на серці 44-річного Сергія Шарікова з Волині, який перебував у передінфарктному стані.

   

У 2021 році робот-хірург Da Vinci вперше прооперував дитину – 13-річну дівчинку з патологією кишківника. Операцію зробили у Львівській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги.