Україна та Канада запустили Міжнародну коаліцію повернення українських дітей з Росії та тимчасово окупованих територій.

На засіданні у Києві представили документ, який визначає мандат коаліції, цілі, керівні принципи та напрями діяльності. Кожна країна-учасниця може самостійно визначити сфери, у яких хоче діяти, чи взяти на себе лідерство.

Коаліція виявлятиме місцеперебування незаконно депортованих і примусово переміщених дітей, розроблятиме механізми повернення, а також буде учасником дипломатичних переговорів.

Країни-учасниці оформлюватимуть та видаватимуть документи для встановлення особи дітей, членів їхніх сімей для проходження кордону й повернення в Україну. Також займатимуться пошуком свідків злочинів, щоб притягнути винних до відповідальності.

До коаліції увійшли 28 учасників, зокрема Бельгія, Велика Британія, Данія, Коста-Рика, Нідерланди та Німеччина.

 

Команді Save Ukraine вдалося повернути 235 дітей, яких викрала Росія. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна і дитячого омбудсмана РФ Марії Львової-Бєлової у березні 2023 року. Наразі відомо про примусову депортацію щонайменше 19 546 українських дітей до Росії, вдалося повернути менше 400 осіб.

 

Як Росія викрадає українських дітей і як їх повертають на батьківщину? Редакція The Village Україна поспілкувалася з батьками, яким удалося повернути дітей в Україну з російського полону.