Маленькі діти полюбляють брати до рота різні сторонні предмети й інколи випадково їх ковтають. Іноді це не несе ніякої загрози, а в деяких випадках рахунок іде на години.

The Village Україна поговорило з мамою дитини, яка ковтнула сторонній предмет, а також із лікарем-ендоскопістом. Розповідаємо, які сторонні предмети є небезпечними для організму дитини, які виходять природнім шляхом, а також чого не варто робити, якщо дитина вдавилася.

Ірина Коркушко


мама дитини, яка проковтнула монету

Ми з донькою читали книжку, було вимкнене світло. Я почула, що неї є щось в роті, але була впевнена, що це цукерка, і не надала цьому значення. Виявилося, що це була монетка, якою вона гралася й у якийсь момент випадково проковтнула. Донька почала кашляти, я швидко ввімкнула світло й намагалася пригадати, як можна допомогти в такій ситуації. Думала покласти її на коліно і почати хлопати по спині, але побоялася нашкодити.

Я намагалася дістати монетку пальцями, і навіть нащупала її, але вона вислизнула далі. Виявляється, сила тяжіння доволі швидко опускає монетку харчовим трактом дитини. Їй не було боляче. На щастя, напередодні я зробила манікюр, тому не нашкодила їй, коли намагалася дістати монетку пальцями. Я запитувала її про відчуття, чи може дихати, чи боляче, щоб розуміти, який стан.

Мама чоловіка сказала, що монетка вийде природним шляхом. Ми давали дитині багато води. Я одразу дізналася, що ні в якому разі не потрібно давати дитині проносне. Найбільше нас хвилювало, щоб монетка не застряла в легенях. Тому ми вирішили поїхати зробити рентген. Дорогою пояснювали доньці, що з нею буде відбуватися, щоб вона не боялася.

На момент рентгену монетка вже була в товстому кишечнику, тобто вона опинилася там уже через 40 хвилин. Найскладніше в цьому всьому, щоб предмет пройшов від стравохода до шлунка та товстої кишки. У лікарні нам сказали не панікувати. Це був хороший тренінг, щоб навчитися вірити й чекати, а не вирішувати проблему просто зараз.

Це питання вирішилося швидко. На щастя, у нашої доньки хороший метаболізм і вона ходить у туалет щодня. Якщо чесно, якби я не помітила, що донька проковтнула монету, ми про це, мабуть, навіть не дізналися б. Бо навіть коли вона сходила в туалет, знайти цю монетку було не так легко. Усе ж таки наш організм за те, щоб усе, що не вважається їжею, виходило з нього. У нашому випадку від моменту потрапляння монетки в організм і виходу з нього минуло 17 годин.

Важливо в цей момент батькам не сваритися між собою, вибрати певну тактику, обов’язково звернутися за консультацією до лікаря й намагатися не гуглити. Після такого досвіду ми зрозуміли, що треба бути підготовленими до різних ситуацій і знати, як надати першу медичну допомогу. Навіть думаємо, що треба пройти курси швидкої допомоги.

Олександр Правосудов


лікар-ендоскопіст

Які предмети ковтають діти та чим це може бути небезпечно

Небезпечними є предмети, які мають гострі грані: голки, сережки, скло – тому що можуть пошкодити стінки стравохода. Найчастіше діти ковтають монети. Якщо дитина проковтнула монету і вона потрапила до шлунка, нічого страшного. Вона має вийти природним шляхом протягом доби. Передусім дістають предмети, які застрягли в стравоході, тобто між ротом і шлунком.

  • Літієві батарейки

Терміново необхідно діставати плоскі літієві батарейки, які за діаметром, як 25 копійок. Оскільки вони викликають опіки, що може призвести до серйозних наслідків.

Спочатку йде електричний опік, оскільки ці батарейки електричні. Найчастіше метал, який використовується в таких батарейках, дуже не якісний і тонкий. Під дією вологого середовища він руйнується – і з батарейки витікає їдкий електроліт. Тож, крім електричного опіку, дитина отримує ще й опік електролітом.

Нова батарейка може за дві години викликати перфорацію стравохода, тобто утворити в ньому дирку. Якщо дитина проковтнула батарейку, її потрібно терміново діставати, оскільки в такій ситуації рахунок іде на години. Предмети з організму видаляються ендоскопічним способом: спеціальними гнучкими апаратами, які вводяться в стравохід через рот. Під наркозом предмет проштовхується у зворотню сторону.

Але не завжди можна помітити, що дитина проковтнула сторонній предмет. Іноді навіть застряглі в стравоході предмети не одразу мають клінічні прояви. Наприклад, у США був випадок, коли маленька дівчина загинула через те, що проковтнула батарейку. Цього ніхто не помітив, а симптомів ніяких не було.

Коли дитина почала раптово блювати кров’ю, батьки відвезли її в лікарню, але врятувати її не вдалося. Оскільки батарейка вже викликала сильний опік й утворила перфорацію стравохода. Стравохід проходить поруч з аортою. І ця батарейка роз’їла спочатку його, а потім й аорту.

  • Магнітні кульки

Дуже часто діти ковтають магнітні кульки «Неокуб». Якщо дитина ковтає декілька таких магнітів, вони поступово просуваються шлунково-кишковим трактом, і, оскільки це дуже сильні магніти, вони прагнуть з’єднатися між собою. Тому затискають шлунок і кишківник та викликають пролежні, що також може викликати перфорацію.

  • Конструктор

Також діти часто ковтають деталі конструктора Lego. Якщо вони не застряли в стравоході, потреби терміново їх діставати немає. Головне, щоб вони потрапили до шлунка. Якщо конструктор уже опинився в шлунку, за ним можна поспостерігати. Видаляється він тільки в тому разі, якщо протягом доби не вийшов сам. Багато предметів виходять природним шляхом.

До речі, компанія Legо має відповідальний підхід, тому додає до складу пластмаси свого конструктора контрастну речовину, яку видно на рентгені. Коли батьки приходять на прийом і говорять, що дитина проковтнула конструктор, є сенс запитати, який саме. Якщо це Lego, можна зробити рентген. Іншу пластмасу на рентгені не видно.

Як діяти й чого робити не варто

Якщо щось застряє в стравоході, це викликає певні симптоми: покашлювання, утруднюється ковтання, слинотеча, біль у грудині, позиви на блювання та, власне, блювання. У жодному разі не потрібно викликати блювання штучним шляхом, оскільки можна зробити тільки гірше.

Намагатися дістати предмети пальцями також не потрібно. Можна пошкодити гортань і голосові зв’язки. Діставати предмет самостійно можна в разі, якщо через нього утруднене дихання та є потреба в екстреній допомозі. Якщо дитина вдавилася стороннім предметом, можна перевернути її вниз головою й обережно постукати по спині.

Але в будь-якому разі краще проконсультуватися з лікарем. На першому етапі важливо визначити, який предмет проковтнула дитина, і відштовхуватися вже від цього. Якщо це батарейки, терміново зверніться в лікарню.