Напередодні фестивального сезону разом з експертами та батьками з’ясовуємо, з якого віку доречно брати дітей на музичні фестивалі.

 Підпишись на THE VILLAGE УКРАЇНА В TELEGRAM – усі головні тексти тут.

Оксана Лазоренко


лікарка-отоларинголог клініки Ameda

Вплив гучних звуків може пошкодити клітини внутрішнього вуха. Пошкодження може відбутися через тривалий вплив гучних звуків або від одного занадто гучного звуку, наприклад пострілу.

Для порівняння наведу шкалу гучності


Безпечна гучність:

  • 30 дБ – шепітна мова;
  • 60 дБ – розмовна мова;
  • 78 дБ – пральна машина.

Небезпечна гучність:

  • 80-90 дБ – навантажений дорожній рух, газонокосарка;
  • 90 дБ – мотоцикл;
  • 110 дБ – бензопила чи рок-концерт.

Рівень гучності, що викликає ушкодження:

  • 120 дБ – сирена спецавтомобіля (швидка допомога);
  • 140 дБ (больовий поріг) – реактивний двигун під час злету;
  • 165 дБ – постріл з дробовика 12-го калібру.

Максимально допустимий час впливу звуків без захисних пристроїв

(санітарні нормативи для виробництв) – рівень гучності в дБ / тривалість на добу:

  • 90 дБ – 8 годин;
  • 92 дБ – 6 годин;
  • 95 дБ – 4 години;
  • 97 дБ – 3 години;
  • 100 дБ – 2 години;
  • 102 дБ – 1,5 години;
  • 105 дБ – 1 година;
  • 110 дБ – 30 хвилин;
  • 115 дБ – 15 хвилин і менше.

Ця статистика потрібна для розуміння, що відвідування в дитячому віці заходів з підвищеним рівнем гучності небезпечно для слухового нерва і може призвести до його пошкодження – невриту слухового нерва з частковою або повною втратою слуху.

Але це не означає, що батьки повинні цілком відмовитися від різних колективних заходів. На жаль, чітких вікових норм для відвідування музичних вистав, фестивалів, концертів немає. Чимало залежить від особливостей дитини, її готовності до відвідування подібних заходів.

Починати ходити на масові події рекомендую з малих заходів, наприклад театрів. Тому що театральна вистава не така гучна, як концерт.

Якщо дитина ходить у садок, то, можливо, у заклад приїжджають артисти з невеликими мобільними виставами, і вона вже розуміє, як усе влаштовано. Але коли ваш малюк ні з чим подібним не стикався, радимо трохи підготувати його. Варто розповісти, що таке сцена і як усе працює.

Не турбуйтеся, якщо з першого разу вийшло відвідати культурну подію тільки на 10-15 хвилин. Смаки дитини, її посидючість і готовність сприймати ті чи інші заходи насамперед залежать від батьків, їхнього терпіння, бажання розширити кругозір маляти. Діти «звикають» до відвідування театрів, кіно, музичних фестивалів, вчаться любити та розуміти різну творчість.


Юлія Святенко


дитяча психологиня, кандидатка психологічних наук

Конкретного віку, який би свідчив про готовність дитини відвідати музичний фестиваль, немає. Все дуже індивідуально і залежить від того, у якій сім’ї дитина виховується та в яких умовах проживає. Якщо, наприклад, мама малюка під час вагітності ходила на музичні концерти, то й для дитини це не буде стресом. Або коли батьки – меломани, й удома завжди грає гучна музика.

Як зрозуміти, що вашій дитині буде комфортно на фестивалі? Якщо вона цікавиться музикою, добре сприймає гучний звук, раніше відвідувала схожі заходи та проявляла цікавість, то буде зручно.

Якщо дитина відкрита, ходить часто в гості чи приймає їх удома, відвідує вечірки з батьками та активно спілкується з іншими, то для неї відвідування таких подій буде комфортним.

Перед відвідуванням фестивалю раджу передусім ознайомитися з його програмою, чи буде дитині на що перемкнутися, якщо на концерті стане нудно.

Для зовсім маленьких треба перевірити наявність пеленальних столиків.

Дізнайтесь, чи хтось із друзів або знайомих теж йде на подію з малюками. Дітям цікаво спілкуватись між собою.

Дізнайтесь, чи фестиваль узагалі передбачає відвідування з дітьми.

Якщо раніше була невдала спроба піти з дитиною на музичний захід, то перед тим, як іти вдруге, варто проаналізувати, чому в малюка він викликав негативні емоції.

Варто врахувати, що відпочинок з дитиною комфортний тоді, коли це зручно і батькам, і дітям.

Діана Тищенко


мама Миколи, 4 роки

Уперше ми взяли Миколу на фестиваль, коли йому було 9 місяців. Це був його перший Atlas Weekend. Тоді він ще не вмів ходити, тож майже весь час пробув на наших з чоловіком шиях і у візочку.

Потім ми разом відвідали ще кілька музичних фестивалів у Карпатах, щоразу дитина була в захваті. До педіатра ми не зверталися за консультацією, просто не підходили близько до сцени, бо розуміли, що гучна музика може негативно вплинути на слух дитини. Під час ухвалення рішення, чи варто йти на певну подію, особливо зважали на погоду та наявність великого вільного простору – щоб можна було відійти трохи далі, якщо малюк втомиться. Крім того, важливо, якщо ви їдете не своїм автомобілем, спланувати час від’їзду так, щоб реально було викликати таксі. Ми поважаємо та розуміємо потреби сина, тому, звісно, заздалегідь думаємо про те, що робити після дев’ятої-десятої вечора, коли він захоче спати. Зазвичай ми домовляємося з кимось і передаємо малого в надійні руки, а самі продовжуємо веселитись.

Щодо того, наскільки фестиваль чайлд-френдлі та чи є там дитячі зони, то це нас цікавить мало, бо ні ми, ні Микола не дуже любимо ці спеціально відведені місця для дітей.

Поради батькам, які планують фестивалити з дітьми:

  • Візьміть з собою воду та їжу для малюка, щоб не стояти за ними в черзі.
  • Не забудьте плед чи гамак, на якому дитині було б зручно відпочити.
  • Подбайте заздалегідь про додатковий одяг, щоб не переживати, що дитина забрудниться чи змерзне.
  • Якщо дитя зовсім мале, то варто напередодні придбати спеціальні протишумні навушники.

Іра Виговська


син Давид, 4 роки, та донька Естер, 6 місяців

Я всюди беру малих із собою: ми разом на зустрічах, у кав’ярнях на прогулянках, навчанні та, звісно, на фестивалях. Я працювала в івент-сфері, на «Кураж Базарі», тому мій старший син бував на заходах і концертах постійно. А менша донечка вперше відвідала музичний концерт у чотири місяці.

Усі питання я ставлю сімейній лікарці. Вона взагалі не проти, якщо дитині й батькам добре. З Давидом у нас були певні питання та обмеження від невролога, тому напередодні ми спостерігали за його станом, чи не надто він перезбуджений. А Еста набагато спокійніша за брата, з нею все простіше.

Головне – мені має бути комфортно. Я обов’язково беру шумозахисні навушники, змінний одяг, їжу та водичку. Коли йшла на концерт з дочкою, брала ерго-рюкзак та паркувала під концертною залою візок. Щоб у будь-який момент з тусовниці перетворитися на адекватну маму. Комендантської години у нас нема. Дивлюсь, як почуваються діти. Якщо хтось із нас втомився – окей, їдемо додому. Якщо всі в захваті – продовжуємо щасливе дитинство і батьківство.

Зазвичай я не перевіряю, чи будуть на фестивалі пеленальні столики та дитячі зони. Якщо буде якийсь дитячий куточок – це бонус, ні – теж підійде. Так чи інакше я беру іграшки для дітей. А переодягнути підгузок можу будь-де. Якщо для цього не відведено окремого місця, маю право зробити це прямо у візку. Головне, щоб усе було під рукою, а чи потурбувалися про це організатори – хай лишиться на їхній совісті.

Поради батькам, які планують фестивалити з дітьми:

  • Головне не боятися. Діти відчувають наші переживання та невпевненість. Якщо ви налаштовані на класний вечір, усе так і буде.
  • Перестрахуйтеся – візьміть усе, що теоретично могло б вам знадобитись.
  • Придбайте або позичте шумозахисні навушники. На питання, чи працюють вони, відповім так – донечка солодко спала на руках під час гучного та ритмічного електронного концерту в закритій концертній залі.
  • Щоб точно почуватися легко та впевнено, спитайте про протипоказання конкретно для вашої дитини у лікарів: педіатра та невролога. Перший дасть загальні рекомендації, а другий може точно відповісти, чи готова ваша дитина сприймати велику кількість людей, гучний звук та яскраве світло довкола і чи не стане це на заваді її психологічно-емоційного розвитку.
  • Візьміть із собою друзів з дітьми чи без. Гуртом усе робити простіше, веселіше, й ви точно матимете, що згадати.