Берлін безкоштовно передасть Львову 12 вживаних трамваї моделі K-T4D, повідомляє Львівська міська рада.

Трамваї мають модернізовану систему керування й живлення, що економить електроенергію. Водночас місто має виділити близько 26 мільйонів гривень на транспортування, розмитнення й переобладнання вагонів під ширину львівської колії.

Перші трамваї можуть випустити на маршрут у період з кінця травня до початку червня 2024 року. Вони курсуватимуть на маршрутах №3 й №6, повідомляє ЛКП «Львівелектротранс».

Такі траваї місто закупило в Берліна у 2018 році. Директор департаменту міської мобільності Львова Олег Забарило зазначив, що вони «добре себе зарекомендували». У 2022 році Львів також скеровував запити до європейських міст щодо можливості передачі Львову вживаних трамваїв на безоплатній основі.

 

У 2018 році прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом службової недбалості під час закупівлі 30 трамваїв з Берліна. Причина: двері в берлінських трамваях не відкриваються під час зупинок. «Технічні характеристики [трамваїв] не відповідають наявним у місті Львові маршрутним лініям і платформам зупинок», – пояснили в прокуратурі.

Фото: Володимир Караїм